MANJA OVISNOST O RUSIJI

Potpisan sporazum: EU će udvostručiti uvoz plina iz Azerbejdžana

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev potpisali su memorandum o razumijevanju o strateškom partnerstvu u oblasti energetike, objavilo je izvršno tijelo EU-a

Fon der Lejen i Alijev potpisali memorandum. Anadolija

A. Č. / Anadolija

18.7.2022

Evropska unija (EU) i Azerbejdžan potpisali su sporazum kojim će se udvostručiti uvoz azerbejdžanskog prirodnog plina kako bi se smanjila energetska ovisnost bloka o Rusiji, prenosi Anadolija.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev (Ilham Aliyev) potpisali su memorandum o razumijevanju o strateškom partnerstvu u oblasti energetike, objavilo je izvršno tijelo EU-a.

- Azerbejdžan je za nas ključni energetski partner koji je uvijek bio pouzdan - rekla je fon der Lejen na zajedničkoj konferenciji za novinare s Alijev nakon ceremonije potpisivanja održane u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana.

Proširenje kapacita

Kako je kazala, Azerbejdžan trenutno Evropi isporučuje više od osam milijardi kubnih metara gasa godišnje preko Transjadranskog gasovoda.

- Proširićemo kapacitet na 20 milijardi kubnih metara do 2027. godine - potvrdila je fon der Leyen, dodavši da će se već sljedeće godine uvoz azerbejdžanskog plina povećati na 12 milijardi kubnih metara što će pomoći da se nadoknade rezovi u isporuci ruskog gasa i značajno doprinijeti sigurnosti snabdijevanja Evrope.

Novi sporazum takođe ima za cilj da doprinese klimatskoj neutralnosti i saradnji u oblasti obnovljivih izvora energije.

Aliyev je naglasio da su "pitanja energetske sigurnosti danas važnija nego ikada ranije".

- Dugotrajna, predvidiva i vrlo pouzdana saradnja između EU i Azerbejdžana u oblasti energetike je velika prednost - rekao je predsjednik te zemlje.

Južni koridor

Južni koridor kojim se transportuje azerbejdžanski plin u EU je u funkciji od 2020. godine.

Plin iz Azerbejdžana stiže u Evropu preko Turkiye, odnosno Transanadolijskog gasovoda, koji je povezan sa Transjadranskim gasovodom bloka.

Kao odgovor na ruski rat u Ukrajini, Evropska komisija je u martu objavila planove za smanjenje ovisnosti o ruskim energentima.

U tu svrhu blok ima za cilj ubrzati zelenu tranziciju u obnovljive izvore energije i osigurati opskrbu fosilnim gorivima od novih partnera.

EU je također uvela šest paketa sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, uključujući zabranu uvoza sirove nafte i uglja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.