SMATRA GA NEVINIM

Meksički predsjednik ponovio molbu za azil osnivaču Wikileaksa Asanžu

Nije počinio nikakav ozbiljniji zločin, nije izazvao ničiju smrt, nije prekršio ljudska prava, samo je koristio svoju slobodu, i da bi njegovo hapšenje predstavljalo trajnu posljedicu po slobodu izražavanja, rekao je

Žulijan Asanž u problemima. AFP

S. S.

18.7.2022

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je u ponedjeljak da je predao pismo američkom predsjedniku Džo Bajdenu (Joe Biden) u kome brani nevinost Žuliana Asanža (Julian Assange) i ponovio je raniju ponudu azila osnivaču WikiLeaksa.

Ujedinjeno Kraljevstvo prošlog je mjeseca odobrilo Asanžovo izručenje Sjedinjenim Državama kako bi se suočio s optužbama povezanim za WikiLeaksovo objavljivajne povjerljivih amerilčkih vojnih podataka i diplomatskih depeša.

- Predao sam pismo predsjedniku po pitanju Asanža, pojašnjavajući da on nije počinio nikakav ozbiljniji zločin, nije izazvao ničiju smrt, nije prekršio ljudska prava, samo je koristio svoju slobodu, i da bi njegovo hapšenje predstavljalo trajnu posljedicu po slobodu izražavanja - izjavio je Lopez Obrador na redovnoj konferenciji za novinare.

Lopez Obrador u ovoj je godini izjavio da je također ponudio azil Asanžu u pismu upućenom bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump) prije nego što je napustio položaj i ponovio je to na početku predsjedničkog mandata Bajdena u 2021. godini, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.