POKRENULI ISTRAGE

Rusija optužuje 400 Ukrajinaca za ratne zločine u Ukrajini

Ukupno je pokrenuto više od 1.300 kaznenih predmeta

Optužena su 92 zapovjednika i njihovi podređeni. Agencije

H. J. I.

25.7.2022

Rusija je pokrenula istragu nad više od 400 Ukrajinaca zbog, kako navodi, ratnih zločina u Ukrajini. Ukupno je pokrenuto više od 1.3 hiljade kaznenih predmeta, rekao je Aleksander Bastrikin, predsjednik Istražnog odbora Rusije.

- Istražuju se kazneni predmeti o događajima u Ukrajini protiv predstavnika vojnog i političkog vodstva, članova radikalnih nacionalističkih udruga, kao i predstavnika ukrajinskih oružanih grupa. Ukupno je pokrenuto više od 1.300 kaznenih slučajeva, za koje je odgovorno više od 400 osoba - naglasio je Bastrikin, prenosi ruska državna agencija RIA Novosti.

Tvrdi i da je preliminarnom istragom već otkrivena umiješanost više od 220 osoba u zločine protiv mira i sigurnosti čovječanstva, koji ne zastarijevaju. Među tim osobama su predstavnici vrhovnog zapovjedništva oružanih snaga Ukrajine, kao i zapovjednici vojnih jedinica koje su pucale na civile.

- Optužena su 92 zapovjednika i njihovi podređeni. 96 osoba je stavljeno na potjernicu, posebno 51 zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine - nastavio je šef Istražnog odbora.

Dodao je da je otvoreno još pet slučajeva "zadiranja ukrajinskih nacionalista u život ruske vojske", kao i šest kaznenih slučajeva zbog maltretiranja ruskih vojnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.