SAOPĆILO MINISTARSTVO

Za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka Rusija u Istanbul poslala vojnu delegaciju

Turski zvaničnici su naglasili potrebu za ponovnim pokretanjem izvoza što je prije moguće

Ruski vojnici. ILUSTRACIJA

A. O. / Anadolija

26.7.2022

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je da je ruska vojna delegacija otputovala u Istanbul kako bi obavljali aktivnosti u zajedničkom koordinacionom centru za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka.

U saopćenju se navodi da je zajednički koordinacioni centar započeo sa radom u skladu sa sporazumom koji su prethodno potpisali Turska, Rusija, Ukrajina i Ujedinjeni narodi (UN) pod pokroviteljstvom turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recepa Tayyipa Erdogana).


Koordinacioni centar

Navodi se da će danas u Istanbulu boraviti stručna delegacija na čelu sa kontraadmiralom Eduardom Luyikom, koja će početi sa radom u kvadrilateralnom formatu.

- Glavni zadatak ruskih stručnjaka u zajedničkom koordinacionom centru biće brzo rješavanje svih pitanja koja su neophodna da se sa inicijativom pređe u fazu praktične primjene - navodi se u saopćenju.

Na kraju se dodaje da su aktivnosti ruske delegacije pod posebnom kontrolom Ministarstva odbrane Rusije.

Ministarstvo odbrane Turske saopćilo je da bi novi zajednički koordinacioni centar u Istanbulu, uspostavljen kao dio sporazuma o ponovnom pokretanju izvoza žita iz ukrajinskih crnomorskih luka u svijet, trebao biti službeno otvoren u srijedu.


Sigurnost ruta

Ceremonija otvaranja centra održaće se na Univerzitetu nacionalne odbrane u Istanbulu, a prisustvovaće joj i turski ministar odbrane Hulusi Akar.

Delegacije Turske, Ujedinjenih nacija (UN), Rusije i Ukrajine potpisale su u petak značajan sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz ukrajinskih luka u Odesi, Černomorsku i Južniju, nakon višemjesečne blokade zbog rusko-ukrajinskog rata.

Prema sporazumu, u Istanbulu je uspostavljen zajednički koordinacioni centar koji će vršiti inspekcije na ulazima i izlazima luka i osigurati sigurnost ruta.

Turski zvaničnici su naglasili potrebu za ponovnim pokretanjem izvoza što je prije moguće, kako bi se pomoglo u rješavanju globalne krize hrane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.