REAKCIJE

Igor Gavran za "Avaz": Početak izvoza žita iz Ukrajine ohrabruje

Ministarstvo odbrane Turske saopćilo je da je prvi brod natovaren kukuruzom isplovio iz ukrajinske luke Odesa jutros u 7:30 sati po lokalnom vremenu, a njegova destinacija je Liban

Igor Gavran: Rano je govoriti o nekoj sigurnosti. Avaz / Agencije

Piše: A. Bajramović

1.8.2022

Iako je još uvijek rano za dugoročnije procjene, početak izvoza žita iz Ukrajine ohrabruje i vraća nadu da u državama koje u cjelosti ovise od uvoza hrane iz ove zemlje ipak neće zavladati glad. Podsjetimo, Ukrajina je jedan od najvećih proizvođača žitarica u svijetu, milioni tona proizvedenog žita blokirani su od strane ruske vojske u njenim lukama, a procjenjuje se da od uvoza hrane iz Ukrajine ovisi oko 400 miliona ljudi u svijetu.


Hoće li nastaviti

- Rano je govoriti o nekoj sigurnosti, jer ko zna hoće li se transport žita nastaviti u skladu sa dogovorenim ili će u nekom momentu opet doći do prekida, ali definitivno pomaže bilo koja veća količina koja se izveze – kaže ekonomski analitičar Igor Gavran.



Ministarstvo odbrane Turske saopćilo je da je prvi brod natovaren kukuruzom isplovio iz ukrajinske luke Odesa jutros u 7:30 sati po lokalnom vremenu, a njegova destinacija je Liban. Ovo je rezultat razgovora ministra odbrane Turske Hulusija Akara sa ukrajinskom i ruskom stranom, te intenzivnog rada Centra za koordinaciju izvoza žita otvorenog u Istanbulu.

Pozitivna vijest

- Za nas u BiH je važno što se s ovim mijenjaju i očekivanja, te bi i cijene na svjetskim berzama sada morale da se smanjuju zbog veće ponude na svjetskom tržištu. Svi koji su do sada pravdali nerealno visoke cijene žitarica nedostatkom ukrajinskih gube taj argument. Tako da je u svakom slučaju ova vijest pozitivna za sve, a ako izvoz potraje onda će efekti biti mnogo veći, jer će se povećati i očekivanja da je ovo stabilna promjena povećati – ističe Gavran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.