AJMEN AL ZAVAHIRI

Stejt Department upozorava: Ubistvo vođe Al-Kaide bi moglo potaknuti napade na Amerikance

Zavahiri je decenijama bio glavni ideolog Al-Kaide. Imao je ključnu ulogu u napadima 1998. godine na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji, kao i napadu na SAD 11. septembra 2001. godine

Stejt Department: Pristaše terorističke organizacije bi mogli napasti američke objekte ili građane. Twitter

E. Ć.

3.8.2022

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) jučer je potvrdio vijest o ubistvu vođe Al-Kaide Ajmana al Zavahirija (Ayman al-Zawahiri) dronom u protuterorističkoj operaciji.

Američki Stejt Department upozorava da bi ubistvo Zavahirija moglo potaknuti pristaše terorističke organizacije da napadnu američke objekte ili građane. 

- Nakon Zavahirijeve smrti, pristaše Al-Kaide ili terorističkih organizacija povezanih s njom mogli bi pokušati napasti američke objekte, osoblje ili građane. Ministarstvo vanjskih poslova vjeruje da postoji veći potencijal za antiameričko nasilje s obzirom na smrt Ajmana al-Zavahirija 31. jula 2022. - objavio je Stejt Department u redovnom izvještaju.



Podsjetimo, Zavahiri je decenijama bio glavni ideolog Al-Kaide. Imao je ključnu ulogu u napadima 1998. godine na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji, kao i napadu na SAD 11. septembra 2001. godine. 

Na čelo organizacije je došao nakon smrti Osame bin Ladena 2011. godine, ali nije uspio vratiti status Al-Kaidi koja je ona imala ranije. 

Brojni analitičari su tvrdili da je 71-godišnji Zavahiri postao nemoćan, no postoje navodi da je pokušao preustrojiti Al-Kaidu u partnerstvu s talibanima koji su u avgustu prošle godine preuzeli kontrolu nad Afganistanom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.