GENERALNI SEKRETAR UN-A

Gutereš stigao u Lavov, sutra će se sastati sa Zelenskim i Erdoanom

Posjeta ima za cilj povećanje aktivnosti mehanizma uspostavljenog za izvoz ukrajinskih žitarica na svjetska tržišta, u pokušaju da se riješi globalna nestabilnost hrane

Gutereš: Nakon sastanka će posjetiti JCC. Twitter

E. Ć. / Anadolija

17.8.2022

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Guterres) stigao je u ukrajinski grad Lavov gdje će sutra održati trilateralni sastanak s predsjednicima Ukrajine i Turske, Volodimirom Zelenskim (Zelensky) i Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan), objavio je njegov portparol na Twitteru, javlja Anadolu Agency (AA).

Posjeta ima za cilj povećanje aktivnosti mehanizma uspostavljenog za izvoz ukrajinskih žitarica na svjetska tržišta, u pokušaju da se riješi globalna nestabilnost hrane. Gutereš će se sutra sastati sa Zelenskim i Erdoanom, a trebalo bi da posjeti i lučki grad Odesu.

Gutereš će 20. avgusta, nakon sastanka s predsjednicima Turske i Ukrajine, posjetiti Zajednički koordinacioni centar (JCC) u Istanbulu, formiran kao dio istorijskog dogovora za nadzor sporazuma o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica.

U međuvremenu, Uprava za komunikacije Turske saopćila je da će lideri tokom sastanka razgovarati i o potencijalnim koracima za okončanje rusko-ukrajinskog rata diplomatskim sredstvima.


Uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija, Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu potpisale su sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz tri crnomorske luke. Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za provođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta. Prvi brod isplovio je 1. avgusta.

JCC u Istanbulu zvanično je počeo funkcionisati 27. jula, a sastoji se od predstavnika tri države i UN-a.

Od prvog isplovljavanja 1. avgusta, dosad je ukupno 25 brodova sa žitaricama napustilo ukrajinske luke, zahvaljujući sporazumu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.