VATIKAN

Papa Franjo se molio za Nikaragvu i pozvao na dijalog nakon hapšenja tamošnjeg biskupa

Želio bih izraziti želju i uvjerenje da se otvorenim i iskrenim dijalogom mogu utrti temelji za miran suživot pun poštovanja, rekao je papa Franjo

Papa Franjo se obratio hodočasnicima i turistima okupljenim na Trgu svetog Petra. Agencije

H. J. I.

21.8.2022

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo pozvao je danas na otvoren i iskren dijalog čija je svrha riješiti sukob između crkve i Vlade u Nikaragvi nakon hapšenja biskupa, glavnoga kritičara nikaragvanskog predsjednika Daniela Ortege. 


Prvi put komentirao krizu u Nikaragvi

U toku tradicionalne nedjeljne molitve, papa se obratio hodočasnicima i turistima okupljenim na Trgu svetog Petra u Vatikanu te je prvi put komentirao krizu u Nikaragvi, srednjoameričkoj državi u kojoj su posljednjih nekoliko mjeseci vlasti pritvorile nekoliko svećenika, dok ih je dio otišao u egzil.

Franjo nije posebno spomenuo hapšenje biskupa Rolanda Alvareza iz Matagalpe na sjeveru Nikaragve, ali jeste rekao da prati situaciju u Nikaragvi sa zabrinutošću i boli te je pozvao na molitvu za tu zemlju.

- Želio bih izraziti želju i uvjerenje da se otvorenim i iskrenim dijalogom mogu utrti temelji za miran suživot pun poštovanja - rekao je papa Franjo.


Biskup Alvarez u kućnom pritvoru

Biskup Alvarez odveden je u petak za vrijeme pretresa u Matagalpi te je sada u kućnom pritvoru u glavnom gradu Managui.

Alvarez, veliki kritičar Ortegine vlade i jedna od najutjecajnijih osoba crkve u Nikaragvi, dvije sedmice je bio zatočen u biskupskoj rezidenciji u Matagalpi zajedno s još pet svećenika, jednim sjemeništarcem i snimateljem vjerskog televizijskog kanala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.