NAJVEĆE DO SADA

Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja započele vojne vježbe

Neke od redovnih vježbi bile su otkazane zbog spremanja terena za nuklearne pregovore sa Sjevernom Korejom i zbog koronavirusa

Vojne vježbe. ILUSTRACIJA

A. O.

22.8.2022

Najveće vojne vježbe u posljednjih nekoliko godina započele su Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja, a očekuje se da bi ovaj potez mogao pojačati neprijateljstvo sa Sjevernom Korejom, s obzirom da ona u posljednjih nekoliko mjeseci povlači agresivne poteze.

Neke od redovnih vježbi bile su otkazane zbog spremanja terena za nuklearne pregovore sa Sjevernom Korejom i zbog koronavirusa. Međutim, vježba po imenu "Ulchi Freedom Shield" tumači se upravo kao poruka saveznika da su odlučni nastaviti velike vježbe.





Avioni, tenkovi i brodovi

Ranije vježbe su vježbe uključivale na desetine hiljada vojnika i veliki broj aviona, ratnih brodova i tenkova. Međutim, za sada detalji nisu objavljeni. 

U zajedničkom saopćenju dvije vojske stoji da su vježbe odgovor na povećani broj sjevernokorejskih raketnih testiranja.

Pod vojnim vježbama smatra se da će vjerovatno uključivati simulirane zajedničke napade, slanje pomoći u vidu oružja i goriva isturenim jedinicama i uništavanje oružja masovnog uništenja.


Sedmo nuklearno testiranje

Također, važno je naglasiti da su vježbe 2019. godine otkazane nakon prvog samita bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trumpa) sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom u Singapuru prethodne godine. Trampov iznenađujući ustupak smatran je pokušajem da uvjeri Kima da odustane od svog programa nuklearnog oružja usred naleta diplomatije koju su vodili tadašnji predsjednik i njegov južnokorejski kolega Mun Jein (Moon Jae-in).

Četiri godine kasnije, Vašington (Washington) i Seul (Seoul) nemaju ništa značajno za pokazati kao uspjeh po pitanju odnosa sa Sjevernom Korejom. Sjever je nastavio s raketnim testovima, uključujući prvo lansiranje interkontinentalne balističke rakete u punom dometu još od 2017. godine, a sve je više nagađanja da se priprema izvesti ono što bi bilo njegovo sedmo nuklearno testiranje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.