POTVRDILE VLASTI

Rekordan ulov: Saudijska Arabija zaplijenila 46 miliona tableta amfetamina

U raciji skladišta uhapšeno je šest Sirijaca i dva Pakistanca

Ovo je rekordna zapljena droge u Saudijskoj Arabiji. TWITTER

A. O. / BBC

1.9.2022

Vlasti Saudijske Arabije su saopćile da su zaplijenile 46 miliona tableta amfetamina prokrijumčarenih u pošiljci brašna, piše BBC

Ovo je rekordna zapljena droge u Saudijskoj Arabiji.

Snage sigurnosti pratile su pošiljku dok je stigla u luku Rijada gdje je dospjela u skladište, saopćila je saudijska Glavna uprava za kontrolu narkotika (GDNC).


Racija u skladištu

U raciji skladišta uhapšeno je šest Sirijaca i dva Pakistanca.

GDNC nije imenovao amfetamin, ali Saudijska Arabija je najveće tržište za tablete s fenetilinom. Fenetilin je obično mješavina amfetamina, kofeina i raznih punila te je navodno jedna od najpopularnijih droga među mladim bogatašima u Saudijskoj Arabiji.

U članku Foreign Policyja iz 2021. istraživači kažu da su društvena ograničenja, kao i laka dostupnost, potaknuli upotrebu fenetilina u Saudijskoj Arabiji, navodi BBC. 

Drogu su također konzumirali borci u građanskom ratu u Siriji, koji kažu da prigušuje strah na vojnom polju.


Najveća operacija

Globalna trgovina fenetilinom brzo raste i procijenjena je prošle godine na vrijednost od 5.7 milijardi dolara, prema nedavnom izvještaju Instituta New Lines.

Glasnogovornik GDNC-a rekao je da je pošiljka od 46.916.480 tableta amfetamina zaplijenjenih u Rijadu bila "najveća operacija krijumčarenja ovolike količine narkotika u Saudijsku Arabiju".

Prema zakonima Saudijske Arabije o narkoticima, osobe osuđene za krijumčarenje droge mogu biti osuđene na smrt iako postoji moratorij na pogubljenja za nenasilne zločine povezane s drogom od 2021. godine.

GNDC nije rekao odakle su došle zaplijenjene tablete, ali vjeruje se da većina fenetilina zaplijenjenog u Zaljevu potiče iz Sirije i Libanona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.