OŠTRO GA OSUDILI

Kina odbacuje izvještaj UN-a o zlostavljanjima Ujgura

Ovaj izvještaj postao je centar sporenja između Kine i ostalih, a podržale su ga grupe ljudska prava i japanska vlada

Mišel Bašele osudila ponašanje Kine nad Ujgurima. ILUSTRACIJA / TWITTER

A. O.

1.9.2022

Ujedinjene nacije optužile su Kinu za zločine nad Ujgurima, međutim iz Kine to negiraju i osuđuju.

Kina je osudila dugo vremena odgađani izvještaj UN-a koji je objavljen uprkos njenim protestima, i koji navodi da bi arbitratrno hapšenje Ujgura i drugih većinom muslimanskih etničkih grupa u zapadnoj regiji Ksinjiang (Xinjiang) od strane vladinih snaga moglo predstavljati zločin protiv čovječnosti.

Ovaj izvještaj postao je centar sporenja između Kine i ostalih, a podržale su ga grupe ljudska prava i japanska vlada.

Tražili su i njegovo objavljivanje. 

Podsjećamo, u ocjeni koju je objavio Ured UN-a za ljudska prava u Ženevi u srijedu navečer zaključuje se da je Kina počinila ozbiljna kršenja ljudskih prava u okviru svoje antiterorističke i antiekstremističke politike i poziva se na “urgentnu pažnju” UN-a, svjetske zajednice i same Kine u bavljenju time.


Ocjena potvrđuje ranije izvještaje istražitelja, aktivističkih grupa i medijskih kuća, pažljivo se distancirajući od procjena i drugih nalaza koji se ne mogu definitivno dokazati. Ona daje težinu Svjetske organizacije svojim zaključcima, iako Kina nije pokazivala nikakve nagovještaje odustajanja od svojih negiranja i opisivanja kritika kao politizirane zapadne kampanje diskreditiranja Pekinga.

- Tvrdnje utemeljene na dezinformacijama i lažima izmišljene od antikineskih snaga i na presumpciji krivice iznesene u takozvanoj “ocijeni” iskrivljavaju kineske zakone, svjesno ocrnjuju Kinu i miješaju se u kineska unutrašnja pitanja - navodi se u protestu kineske misije u sjedištu UN-a u Ženevi, prenosi AP.

Kineska diplomatska misija u Ženevi saopćila je da se oštro protivi objavljivanju ocijene UN-a, za koju tvrdi da ignoriše postignuća na polju ljudskih prava ostvarena u Ksinjiangu i štete izazvane terorizmom i ekstremizmom u stanovništvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.