URED ZA LJUDSKA PRAVA

UN optužio Kinu za zločine nad Ujgurima

Razmjeri proizvoljnog i diskriminirajućeg pritvaranja pripadnika ujgurskih i drugih pretežno muslimanskih grupa mogu predstavljati međunarodne zločine, posebno zločine protiv čovječnosti, navodi se

Mišel Bašele osudila ponašanje Kine nad Ujgurima. TWITTER

Piše: S. S.

1.9.2022

Ured UN-a za ljudska prava je rekao da je pogledao dokaze o zločinima protiv čovječnosti u kineskoj regiji Sinjang u izvještaju koji je navečer u srijedu objavila njegova šefica Mišel Bašele (Michelle Bachelet), samo deset minuta prije isteka svog mandata.

- Razmjeri proizvoljnog i diskriminirajućeg pritvaranja pripadnika ujgurskih i drugih pretežno muslimanskih grupa mogu predstavljati međunarodne zločine, posebno zločine protiv čovječnosti - navodi se u izvještaju.

Izvještaj zaključuje da su od 2017. do 2019., i potencijalno nakon toga, ljudi bili lišavani osnovnih prava.

Putovanje u Kinu

Stotine hiljada Ujgura i drugih pripadnika manjinskih grupa stavljeni su u kampove za prisilni preodgoj, prema tvrdnjama grupa za ljudska prava i Ujgurima koji su pobjegli iz Kine.

Peking je odbacio optužbe i nazvao ih lažima. Kina je na izvještaj odgovorila u dokumentu koji sadrži 131 stranicu, što je tri puta duže od samoga izvještaja o navodnim zločinima.

Izvještaj UN-a trebao je biti objavljen prošle godine, ali Bašele je odgodila njegovo objavljivanje jer je mjesecima pregovarala s Kinom da joj se dopusti da putuje u tu zemlju.

Do putovanja se došlo u junu, ali pod uslovi da su Bašele i njen ured mogli odlučiti kamo će ići i s kim će razgovarati bez kontrole vlasti.

Kina je pristala na zahtjeve, saopćio je njen ured. Bašele je otputovala u spornu regiju, ali se do kraja putovanja suzdržala od kritikovanja postupaka kineske vlade u regiji, što je izazvalo međunarodne kritike na njen račun.

Snažan pritisak

Bašele se zbog izvještaja našla pod snažnim pritiskom i rekla je da joj je prošle sedmice grupa od 40 vlada poslala pismo u kojem je pozivaju da ga ne objavljuje.

Kina se oštro protivi objavi izvještaja, rekla je u četvrtak Stalna kineska misija pri UN-ovom uredu u Ženevi.

- Izvještaju se temelji na pretpostavci krivnje, koriste lažne informacije i predstavljaju farsu koju su isplanirale SAD, zapadne zemlje i protivkineske snage - rekao je u izjavi objavljenoj na interneskoj stranici misije Liu Jujin (Yuyin), glasnogovornik Stalne kineske misije u Ženevi.

Bašele je 2018. preuzela dužnost UN-a za ljudska prava, a nije se kandidirala za drugi mandat. Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) još nije imenovao njenog nasljednika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.