USLIJED ZEMLJOTRESA

Broj mrtvih u Kini porastao na 82: Povrijeđeno više od 270 osoba

Grad je kasno u srijedu zatresao naknadni zemljotres magnitude 2,9, izvijestili su državni mediji

Ostale ruševine. AGENCIJE

A. O.

8.9.2022

Zemljotres jačine 6,8 stepeni po Richteru prije tri dana pogodio je kinesku pokrajinu Sičuan (Sichuan), a broj mrtvih popeo se na 82, izvijestili su jutros državni mediji.

Ovo je najjači zemljotres koji je pogodio ovu pokrajinu od 2017. godine. Povrijeđeno je više od 270 ljudi, dok se 35 vodi kao nestalo, izvijestio je tv kanal CCTV.


Vlasti su ponovno otvorile ceste do epicentra potresa u Ludingu. Grad je kasno u srijedu zatresao naknadni zemljotres magnitude 2,9, izvijestili su državni mediji.

Meteorološki prognostičari izdali su narančasto upozorenje, drugo najviše, zbog mogućih geoloških katastrofa u Ludingu, koje mogu uključivati klizanje tereta. Za središnji i zapadni Sičuan izdano je manje strogo žuto upozorenje.

Pokrajina Sičuan i područje Ludinga posebno su teško pogođeni, posebno prefektura Ganzi, gdje uglavnom žive Tibetanci, i Šimian (Shimian) u blizini grada Jan (Ya’an). To je područje udaljeno otprilike dva sata vožnje automobilom jugozapadno od glavnog grada pokrajine Čengdua (Chengdua).


Već danima traje velika spasilačka akcija u kojoj učestvuju hiljade ljudi, a mobilizirana je i vojska. Hiljade kuća je uništeno ili oštećeno. Potres je također izazvao klizišta koja su blokirala ulice.

Pokrajina Sičuan, koja leži na rubu rasjeda Indijske kontinentalne ploče i Euroazijske ploče, posebno je osjetljiva na zemljotrese. Godine 2008. to je područje pogodio zemljotres magnitude 7,9 po Richteru u kojem je poginulo više od 80.000 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.