UZNEMIRUJUĆE

Dok raste napetost na izborima: Simpatizer Bolsonara nožem izbo pristalicu Lule da Silve

Osumnjičeni je priveden u policijsku stanicu, gdje je priznao i protiv njega podignuta optužnica

Incident se dogodio u Brazilu. REUTERS

A. O. / VOA

10.9.2022

Pristalica krajnje desničarskog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara izbo je nožem na smrt pristalicu ljevičarskog bivšeg predsjednika Luiza Inasija Lulu da Silvu, saopćile su vlasti u petak, u posljednjem primjeru porasta političkih tenzija uoči predstojećih izbora, piše Reuters.

Nasilje se dogodilo u zapadno-centralnoj državi Mato Groso (Grosso), nakon što su se narav istrošio tokom svađe oko podrške dvojici kandidata. Bolsonaro zaostaje za Lulom u anketama na izborima razdvojenim intenzivnom polarizacijom.


Zaslužuju mirne izbore

Prema policijskom izvještaju o incidentu, Rafael Silva de Oliveira, 24, ubio je Benedita Cardoso dos Santosa (42) tako što ga je ubo nožem. Osumnjičeni je priveden u policijsku stanicu, gdje je priznao i protiv njega podignuta optužnica.

U razgovoru sa novinarima u Rio de Žaneiru u petak, Lula je prokomentarisao ubode nožem, rekavši da postoji "klima mržnje u izbornom procesu koja je potpuno nenormalna". Lula je također sugerisao da bi organi za sprovođenje zakona trebalo da istraže da li su takvi incidenti "naređeni ili vođeni, ili je to politička strategija". Nije pružio nikakve dokaze koji bi potkrijepili sugestiju o orkestriranim napadima.

U saopćenju, Huanita Goebertus Estrada, direktorica Americas za Human Rights Watch, rekla je da bi "svi kandidati trebali energično osuditi" ubistvo Kardoso dos Santosa (Cardoso), dodajući da "Brazilci zaslužuju mirne izbore i da bi trebali biti u mogućnosti da se uključe u političke rasprave bez strah od nasilja ili odmazde za svoje stavove."


Rana na glavi

Iz ureda predsjednika nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

U julu se dogodio sličan incident kada je lokalnog zvaničnika iz Luline opozicione Radničke partije ubio federalni zatvorski čuvar uzvikujući podršku Bolsonaru.

U petak ujutro, Bolsonarov pristalica ostao je s ranom na glavi i rekao je da su ga napale pristalice Radničke partije koje su čekale da Lula stigne na događaj s evangelistima u gradu Sao Goncalo, u državi Rio de Janeiro.

Bolsonaro, koji se dugo bunio protiv Lule i njegovih ljevičarskih saveznika, iznio je ideju da ne prihvati bilo kakav izborni gubitak, navodeći neosnovane tvrdnje o izbornoj prijevari i problemima sa široko cijenjenim brazilskim elektronskim glasačkim sistemom, prenosi VOA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.