SVE VIŠE I POVRIJEĐENIH

Broj poginulih u sukobima na granici Kirgistana i Tadžikistana povećan na 59

Još 13 tijela dovezeno u bolnice u nedjelju, saopćilo je kirgistansko ministarstvo zdravlja

Sve više mrtvih u sukobu Kirgistana i Tadžikistana. AP PHOTO / DANIL USMANOV

S. S.

19.9.2022

Broj poginulih u nedavnim graničnim sukobima između Kirgistana i Tadžikistana povećan na 59, a 144 osobe su povrijeđene, saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo zdravlja Kirgistana.

U saopćenju se navodi da je još 13 tijela dovezeno u medicinske ustanove u kirgistanskoj regiji Batken, gdje su borbe na spornom dijelu granice počele u srijedu, a dvije strane su se kasnije dogovorile o prekidu vatre. Prethodni broj poginulih iznosio je 46.

"Planirana vojna agresija"

U Batkenu je uvedeno vanredno stanje, dok je u ponedjeljak u Kirgistanu proglašena nacionalna žalost.

U televizijskom obraćanju predsjednik Kirgistana Sadir Japarov pozvao je zemlju da ima povjerenje u vojsku, navodeći da se nastavljaju napori za mirno rješavanje pitanja granice.

Ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju je saopštilo da Kirgistan sukob smatra "planiranom vojnom agresijom".

"Otvorene laži i insinuacije"

Predsjedništvo Tadžikistana je, u međuvremenu, optužilo kirgistansku stranu da nastavlja sa "otvorenim lažima i insinuacijama" i "informativnom kampanjom protiv Tadžikistana, čime je eskalirala napetost u pograničnom području".

Prošle sedmice, predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon i kirgistanski predsjednik Japarov sastali su se na samitu Šangajske organizacije za saradnju u Samarkandu i dogovorili da se sukob riješi diplomatskim putem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.