"SPALJENA KOSA"

Mask poručio: Molim vas, kupite moj parfem da bih mogao kupiti Twitter

Tvrdi da je već prodato 10.000 bočica parfema, a cijena jedne bočice je 100 dolara

Ilon Mask. AP / Jae C. Hong

A. O.

13.10.2022

Osnivač Tesle i multimilijarder Ilon Mask (Elon Musk) na društvenoj mreži, koju namjerava kupiti, nastavio je objavljivati sadržaj kojim izaziva pažnju svjetske javnosti.

Naime, on je na Twitteru pozvao korisnike da kupe njegov parfem.

- Molim vas, kupite moj parfem da bih mogao kupiti Twitter - poručio je Mask.

Inače, naziv parfema je veoma neobičan i zanimljiv - "Spaljena kosa (Burnt Hair)". Razlog zašto je Mask napisao ovo na Twitteru jeste da bi zapravo mogao kupiti Twitter.

Objava Maska na Twitteru. PRINTSCREEN

Moguće je da je ovo Mask ironično napisao, s obzirom da se on često zna šaliti na svoj račun i pisati razne šale.

S obzirom na to da je poslovni list Forbes njegovo bogatstvo procijenio na čak 151 milijardu dolara, teško je povjerovati da najbogatiji čovjek na svijetu nema dovoljno novca za kupovinu Twittera, odnosno da mu je za to potreban novac od prodaje parfema.

Tvrdi da je već prodato 10.000 bočica parfema, a cijena jedne bočice je 100 dolara. Prema njegovim riječima, u nekoliko sati je prodajom parfema zaradio milion dolara. 

Mask je najprepoznatljiviji po kompanijama kojima upravlja, a to su Tesla - proizvođač električnih vozila, SpaceX - tehnološka kompanija i Boring - kompanija za izgradnju tunela. Međutim, nešto je manje poznato da ove tvornice proizvode i tekilu, kratke hlače, pa i bacač plamena.


Suđenje uskoro

Početkom oktobra ove godine, Mask je iznenadio cijeli svijet kada je objavio da ponovo namjerava kupiti Twitter, ponudivši 54,20 dolara po dionici. 

Ovo se desilo nakon nekoliko mjeseci kada je bio spreman platiti 44 milijarde dolara.

Nedugo poslije, predomislio se, raskinuo ugovor o kupoprodaji i zbog toga ga je Twitter tužio te tražio od njega da kupovinu i izvrši. Suđenje u ovom slučaju u Sjedinjenim Američkim Državama bi trebalo početi 17. oktobra.

Mask je kao jedan od razloga za odustajanje od kupovine istakao to da je Twitter naveo netačan broj botova na ovoj društvenoj mreži.

 On, kao i njegovi advokati, tvrde da je kompanija obmanjivala investitore tako što im je ustupala netačne podatke o dionicama.

Twitter je to negirao te poručio da su navedene konstatacije posljedica pogrešnog razumijevanja načina na koji se pronalaze botovi i lažni nalozi na ovoj društvenoj mreži. Naveli su da je Mask odustao od kupovine u trenutku kada su se počele snižavati cijene dionica Twittera.

Mask je tražio da se početak suđenja prolongira, ali je sud to odbio, jer je procijenio da bi se time Twitteru mogla nanijeti "nepopravljiva šteta", prenosi CNBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.