ŽIVOT U VIŠTITISU

Litvanski "uspavani gradić" prozvali najopasnijim mjestom na svijetu: "Rat? Slušamo i ne vjerujemo..."

Kupamo se u jezeru koje je od ograde s bodljikavom žicom udaljeno 10 ili koliko metara

Vištitis se nalazi na granice Litvanije i Kalinjingradske oblasti,. Al Jazeera

Piše: E. Ma.

15.10.2022

Kada je Rusija 24. februaraove godine napala Ukrajinu, geopolitičari su se odmah zagledali u Vištitis, mirni i uspavani gradić na jugozapadu Litvanije, piše Al Jazeera.

Vištitis se nalazi odmah do granice Litvanije i Kalinjingradske oblasti, eksklave Rusije koja pored Litvanije graniči još i s Poljskom. Kalinjingradska oblast važno je vojno središte i mjesto gdje Rusija navodno drži svoje nuklearno oružje.

Žitelji Vištitisa iz svojih kuća mogu vidjeti ruske graničare. 

- Kupamo se u jezeru koje je od ograde s bodljikavom žicom udaljeno 10 ili koliko metara. Ponekad mogu čuti kako ruski graničari puštaju muziku. Kada se to dogodi, organiziramo roštilj i plešemo - rekla je radnica u fabrici Irina Skučas.


Život pored granice

Irina i njen suprug Gediminas Skučas s Rusima se odlično slažu već 20-tak godina. 

- Rusi nam nisu napravili ništa. Međutim, otkad je zatvorena granica s Rusijom, više ne dobivamo jeftini građevinski materijal. Primjerice, šarafi i čavli koje zabijamo u zidove i na koje vješamo produžne kablove sada su tri puta skuplji jer dolaze iz drugih evropskih zemalja, a ne iz Rusije - rekla je Skučas za Al Jazeeru.

Vištitis se nalazi na sjeverozapadnom vrhu prevlake Suvałki, slabo naseljenog, ali strateški važnog uskog pojasa između Poljske i Litvanije koji Bjelorusiju spaja s Kalinjingradskom oblasti.

Stručnjaci su taj grad prozvali najopasnijim mjestom na Zemlji. Lokalci, koji se prilično dobro sjećaju sovjetskih vremena, takve tvrdnje drže - smiješnima. 

- Sve strane koriste takav zapaljiv jezik. Jednostavno ljudi poput nas to vide potpuno drukčije. Oni kažu da smo u ratu, ali to nije stvarnost koju mi ovdje vidimo - rekao je za Al Jazeeru Gediminas Skučas.

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu, Litvanija joj je nametnula sankcije i zatvorila svoje granice prema Rusiji. Vojska se priprema za bilo kakav ruski napad. 

- Moramo početi razmišljati kao da smo u ratu - rekao je prošle subote Arvidas Anušauskas, litvanski ministar odbrane. 

Litvanske snage za brze reakcije, jedinica osnovana 2014. godine koju čine dvije bojne, nalaze se u stanju pripravnosti otkad je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu.

Unatoč tome, 24-godišnja Neringa Kilmelite, žiteljica južnog vrha prevlake Suvałki na situaciju gleda slično kao i bračni par Skučas. Kilmelite živi u selu Kapčiamiestis koje se nalazi odmah do granice Litvanije i Bjelorusije. To se mjesto našlo usred migrantske krize koja je izbila na litvansko-bjeloruskoj granici. 

- Ovdje živite iz dana u dan, bez planiranja. To je litavanski mentalitet. U Alitosu, mjestu gdje sam živjela prije, svakog sam dana viđala oklopna vozila. Bila su dio naše svakodnevice - rekla je Kilmelite, koja se u Kapčiamiestis vratila kako bi rodila sina Jorisa.


Pridruživanje vojsci

Mnogi su se njeni prijatelji zbog rata u Ukrajini pridružili vojsci ili milicijama poput Litvanskog saveza strijelaca. Savez je ove godine zaprimio više hiljada molbi za pristup. Jedan je volonter Al Jazeeri rekao da se na ulaz u Savez čeka dvije i pol godine. Litva je 2015. nakon ruske aneksije Krima ponovno uvela vojnu obvezu. Unovačeni trenutno prolaze obuku u Rukli u središnjoj Litvi. Ta je brigada osnovana nakon samita Sjevernoatlantskog saveza koji se krajem juna održao u Madridu u Španiji. 

Baltičke su se zemlje na tom susretu dogovorile da će se pripremiti za momentalno odvraćanje bilo kakvog napada.

Vaidotas Urbelis, direktor za politiku u Ministarstvu odbrane Litvanije, rekao je za Al Jazeeru da litvanska vojska svake godine unovači 4.000 vojnika. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.