LOV OTKAZAN

Iz mora oko Aljaske nestalo više milijardi rakova

To je zastrašujuća brojka, samo da bude jasno, kazao je Stičert

Rakovi nestaju. ILUSTRACIJA

A. O.

17.10.2022

Lov na snježne rakove prvi put do sada otkazan je na Aljasci. To se dogodilo nakon što je iz hladnog okolnog mora nestalo na milijarde tih životinja.

Odbor za ribarstvo Aljaske i Vijeće za ribarstvo sjevernog Tihog oceana objavili su prošle sedmice da je populacija snježnih rakovica u Beringovom moru pala ispod regulatornog praga za početak ribolova.

Brojke koje stoje iza te odluke su šokantne. Populacija ovih rakova se smanjila s oko 8 milijardi u 2018. na 1 milijardu u 2021. Dužnosnici su naveli da se sezona lova na snježne rakovice ukida zbog prekomjernog izlova.


Zastrašujuća brojka

Mark Stičert (Mark Stichert), koordinator za upravljanje ribarstvom u državnom Odjelu za ribu i divljač, rekao je da se iz oceana izlovi više snježnih rakovica nego što se to može zamijeniti prirodnim putem. Dodao je da se između 2021. i 2022. broj odraslih mužjaka smanjio za oko 40 posto.

- To je zastrašujuća brojka, samo da bude jasno - kazao je Stičert.

No, Majkl Licov (Michael Litzow= iz američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) smatra da prekomjerni izlov nije jedini uzrok ove katastrofe te da značajnu ulogu imaju i klimatske promjene.

Snježne rakovice žive u hladnim vodama i nalaze se velikom većinom u područjima gdje su temperature vode ispod 2 stepena Celzijusa. Kako se oceani zagrijavaju i nestaje morskog leda, ocean oko Aljaske postaje negostoljubiv za ove životinje.


Klimatske promjene

- Bilo je nekoliko studija koje su proučavale specifične temperature u Beringovom moru ili njegovom ledenom pokrivaču koje su pokazale da su temperature na tom području porasle zbog globalnog zatopljenja - rekao je Licov za CNN.

Temperature oko Arktika zagrijale su se četiri puta brže od ostatka planeta, saopćili su naučnici. Klimatske promjene uzrokovale su brzi gubitak morskog leda u arktičkoj regiji, posebno u Beringovom moru, što je zauzvrat pojačalo efekt globalnog zatopljenja.

Sezona lova na snježne rakovice je za sada ukinuta jer se radi na obnovi populacije. Stičert navodi kako postoji tračak nade jer su se u morskom sistemu počele pojavljivati mlade snježne rakovice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.