OČI U OČI

SAD presrele dva ruska bombardera u blizini Aljaske

Ruski avioni presretnuti su u ponedjeljak, naveo je Norad i dodao da su "ostali u međunarodnom zračnom prostoru i nisu ušli u zračni prostor SAD ili Kanade"

Norad je naveo da se ruska aktivnost u toj identifikacionoj zoni "ne smatra prijetnjom, niti provokacijom". Rusko ministarstvo odbrane

H. J. I.

18.10.2022

Američko vazduhoplovstvo presrelo je dva ruska bombardera Tu-95 u blizini obale Aljaske, saopćila je američka vojna komanda Norad, zadužena za vazdušnu bezbjednost u SAD i Kanadi. 

Ruski avioni presretnuti su u ponedjeljak, naveo je Norad i dodao da su "ostali u međunarodnom zračnom prostoru i nisu ušli u zračni prostor SAD ili Kanade".


"Nisu prijetnja, niti provokacija"

Identifikaciona zona protivvazdušne odbrane (ADIZ) je perimetar u kojem vazdušni saobraćaj nadgleda vojska jedne ili više zemalja, izvan njenog nacionalnog vazdušnog prostora, da bi imala dodatno vrijeme reakcije u slučaju neprijateljskog manevra.

Ta zona u Aljasci prostire se na oko 320 kilometara od njene obale.

Norad je naveo da se ruska aktivnost u toj identifikacionoj zoni "ne smatra prijetnjom, niti provokacijom".

Presretanja ruskih aviona u toj oblasti veoma blizu ruskog Dalekog istoka su relativno česta.

- Norad koristi višeslojnu odbranu putem satelita, zemaljskih radara, radara i borbenih aviona da identifikuje bilo koju letjelicu i prepozna svaku neodgovarajuću akciju - navela je američka vojska.

Saopćenje Ministarstva odbrane Rusije

Dva ruska dalekometna strateška bombardera Tu-95 obavila su dvanaestosatnu patrolu iznad Pacifika, Beringovog i Ohotskog mora, saopćeno je danas iz ruskog Ministarstva odbrane.

- Dva strateška nosioca projektila "TU-95MS" iz dalekometne avijacije obavila su planirani let u zračnom prostoru iznad neutralnih voda Pacifika, Beringovom mora i Ohotskog mora. Trajanje leta bilo je duže od 12 sati - navodi se u saopćenju.

Ističe se da su u pratnji bile posade aviona "MiG-31" iz Pacifičke flote.

U saopćenju se napominje da je tokom misije posada Tu-95 obavila i dopunu goriva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.