POTENCIJALNI KANDIDAT

Džonson se vraća sa odmora kako bi pokušao osvojiti premijersku poziciju

On je trenutno pod istragom parlamentarnog Odbora za povlastice kako bi se utvrdilo je li lagao Donjem domu parlamenta

Džonson: Bio prisiljen odstupiti. AP

Piše: A. K.

22.10.2022

Boris Džonson (Johnson) odlučio se na povratak sa odmora u Veliku Britaniju, jer razmišlja o smionom pokušaju osvajanja drugog premijerskog mandata samo nekoliko sedmica nakon što je bio prisiljen odstupiti, piše Reuters.

Neke Džonsonove kolege upozoravaju da bi njegov povratak mogao stvoriti još više političkog haosa.

Potencijalni kandidati za novog premijera, pošto je Liz Tras (Truss) dramatično podnijela ostavku u četvrtak, nakon samo šest sedmica na vlasti, počeli su lobirati kako bi tokom vikenda osigurali dovoljno nominacija za ulazak u utrku za vodstvo prije isteka roka u ponedjeljak 24. oktobra.


"Spirala smrti"

Džonson, koji je bio na odmoru na Karibima kad je Tras dala ostavku i nije ništa javno rekao o tome želi li natrag svoj stari posao, dobio je podršku desetak konzervativnih zastupnika, ali mora osigurati stotinu glasova koliko je potrebno za učestvovanje u trci za novog premijera.

Mogućnost povratka Džonsona u vladu polarizirajuće je pitanje za mnoge u Konzervativnoj stranci, koja je duboko podijeljena nakon što je u šest godina ispratila četiri premijera.

Za neke konzervativne zastupnike Džonson je pobjednik glasanja, a za druge je toksičan i pitanje je može li uvjeriti desetine zastupnika koji su ga napustili da je on sada osoba koja može ujediniti stranku.

Bivši vođa konzervativaca Vilijam Hag izjavio je u petak da je Džonsonov povratak vjerovatno najgora ideja koju je čuo u gotovo pola vijeka kao član stranke. Rekao je da bi to dovelo do “spirale smrti” za konzervativce.

Džonson je trenutno pod istragom parlamentarnog Odbora za povlastice kako bi se utvrdilo je li lagao Donjem domu parlamenta u vezi sa zabavama kojima se kršio karantin u zemlji uveden zbog koronavirusa. Ako se utvrdi da su ministri svjesno obmanuli parlament, očekuje se da će podnijeti ostavke.


Najkraći mandat

Ostavka britanske premijerke Liz Tras u četvrtak, 20. oktobra, pokrenula je još jednu trku za lidera — drugu za samo četiri mjeseca — rascjepkane i demoralisane Konzervativne stranke i novog šefa Vlade.

Tras je podnijela ostavku nakon samo 44 dana na dužnosti i ući u istorijske knjige kao premijerka sa najkraćim mandatom, zamijenivši Džordža Kaninga, koji je tu ulogu obavljao 119 dana prije nego što je umro 1827. godine.

Tras će biti premijerka s najkraćim mandatom u historiji Velike Britanije.

Liz Tras je novinarima rekla da je na dužnost došla u vrijeme “velike ekonomske i međunarodne nestabilnosti”. Navela je da ne može ispuniti ono za šta je izabrana i da podnosi ostavku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.