POTVRDILO MINISTARSTVO

Iran sa Ukrajinom oformljuje komisiju: Ispitivat će se tvrdnje o korištenju dronova

U prošlosti smo uzimali oružje od Rusije i također izvozili natrag oružje, ali ne tokom rata u Ukrajini, izjavio je on Amir-Abdulhian

Husein Amir-Abdulhian. TWITTER

A. O.

25.10.2022

Ministar vanjskih poslova Irana, Husein Amir-Abdulhian (Hossein Amir-Abdollahian) izjavio je da je spreman za razgovore s Ukrajinom zbog tvrdnji da je Islamska Republika Rusiji prodala bespilotne letjelice za upotrebu u ratu u Ukrajini.

Kijev i njegovi zapadni saveznici su posljednjih sedmica iznijeli tvrdnje u vezi s izvozom bespilotnih letjelica iranske proizvodnje u Rusiju za korištenje u tekućem ratu u Ukrajini, piše iranintl.com.


Različita polja

Ipak, on je odbacio te optužbe. Kazao je da Iran nije dao niti će dati Rusiji nikakvo oružje i bespilotne letjelice za korištenje u Ukrajini.

- U prošlosti smo uzimali oružje od Rusije i također izvozili natrag oružje, ali ne tokom rata u Ukrajini - izjavio je on.

Dodao je da Iran i Rusija surađuju na različitim poljima.

Iranski injžinjeri

On je komentarišući svoj nedavni telefonski razgovor s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku Žozepom Boreljom (Josepom Borrellom) o tom pitanju, poručio:

- Naglasio sam da je Teheran spreman da tim vojnih stručnjaka iz Irana i Ukrajine procijeni tvrdnje o korištenju bespilotnih letjelica iranske proizvodnje u ukrajinskom ratu - kazao je.

Ipak, ovo nije prvi put da Iran tvrdi da nema veze sa isporukom dronova u Ukrajini. Naime, postoji mogućnost da se proizvodnja ovih bespilotnih letjelica zapravo odvija u Siriji ili čak u Rusiji pod nadzorom iranskih inžinjera.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.