UPRKOS DOBRIM ODNOSIMA

Iran ne želi priznati okupirani Donbas i Krim kao dijelove ruskog teritorija

Priznajemo suverenitet i teritorijalni integritet u okviru međunarodnog prava, rekao je Amir-Abdulahian

Husein Amir Abdulhian: Priznajemo suverenitet. Maxim Shemetov / Pool Photo via AP

A. O.

20.1.2023

Ministar vanjskih poslova Irana Husein Amir-Abdulahian (Hossein Amir-Abdollahian) izjavio je da Iran ne priznaje takozvano "pristupanje" ukrajinskog Krima i Donbasa Rusiji uprkos "odličnim odnosima" između Moskve i Teherana.

- Priznajemo suverenitet i teritorijalni integritet u okviru međunarodnog prava i iz tog razloga, uprkos odličnim odnosima između Teherana i Moskve, nismo priznali odvajanje Krima od Ukrajine - rekao je Amir-Abdulahian.

Bez priznanja 

On je istakao da nisu priznali odvajanje Luganska i Donjecka od Ukrajine jer insistiraju na njihovom dosljednom principu u vanjskoj politici.

Stotine dronova saoubica, Rusija je od Irana dobila. Iranski državni medijski izvor saopćio je da će Iran uskoro dobiti 24 borbena aviona Sukhoi Su-35 od Rusije vjerojatno u zamjenu za bespilotne letjelice i balističke projektile iranske proizvodnje.

Pregovor sa Teheranom

Sekretar Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu (NSDC) Oleksij Danilov (Oleksiy) izjavio je da Moskva trenutno pregovara s Teheranom o razmjeni nuklearne tehnologije za iransko oružje.

- Dopuštanje da se ti procesi nastave predstavlja veliku prijetnju svijetu - kazao je Danilov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.