"TESTIRAJU GRANICE"

Nakon Maskovog preuzimanja: Korištenje rasističke riječi na Twitteru skočilo za 500 posto

Mnogi se pitaju hoće li se ponovno aktivirati račun Donalda Trampa, kojemu je zabranjen pristup platformi nakon napada na Kapitol 6. januara

Ilon Mask. AP

H. J. I.

30.10.2022

Nakon što je Ilon Mask (Elon Musk) sklopio ugovor o preuzimanju društvene mreže Twitter, porasla je kvantiteta govora mržnje na toj platformi. Mnogi korisnici pišu uvredljiv sadržaj kako bi testirali granice slobode govora, pa tako podaci pokazuju da se upotreba riječi "nig*er" povećala za gotovo 500 posto u samo 12 sati.

Naime, Network Contagion Research Institute (NCRI), koji sebe predstavlja kao "neutralnu i neovisnu treću stranu čija je misija pratiti, razotkriti i boriti se protiv dezinformacija i obmana na društvenim mrežama", pratio je učinke Maskovog preuzimanja i pronašao dokaze koji sugeriraju da mnogi testiraju granice slobode govora na Twitteru.

- Dokazi sugeriraju da loši akteri pokušavaju testirati granice Twittera. Nekoliko objava na 4chanu potiče korisnike da pojačaju pogrdne uvrede. Primjera radi, tokom posljednjih 12 sati korištenje riječi na "n" poraslo je gotovo 500 posto u odnosu na prethodni prosjek - objasnili su iz ovoga instituta.

Neonacistički, rasistički i antisemitski tweetovi

I korisnici Twittera primijetili su brojne primjere govora mržnje koji se šire na webu u četvrtak navečer i u petak ujutro, uključujući komentare koji se mogu opisati kao neonacistički, rasistički i antisemitski.

- Evo nam i nacističkih trolova koji se osjećaju vidno ohrabreni Maskom, pa već prijete ubistvima i koriste rasističke, antisemitske i homofobne uvrede. Sigurna sam da će se oglašivačima svidjeti njihovi oglasi pored ovakvoga sadržaja - ironično je napisala jedna korisnica i priložila primjere govora mržnje.

Kanje Vest se vratio na Twitter, hoće li i Tramp?

Korištenje "n" riječi u prosjeku je variralo između 400 i 500 puta dnevno, a sada je skočilo na više od 1.500 od trenutka kada je službeno potvrđeno preuzimanje Ilona Maska.

Mnogi se pitaju hoće li se ponovno aktivirati račun Donalda Trampa (Trump), kojemu je zabranjen pristup platformi nakon napada na Kapitol 6. januara. Kanje Vest (Kanye West), kojemu je nedavno blokiran pristup računu zbog antisemitskih komentara, nedavno se vratio na stranicu iako Mask tvrdi da nije bio uključen u tu odluku.

Mask: "Ptica je oslobođena"

Mask je službeno postao vlasnik Twittera u četvrtak, 27. oktobra, nekoliko mjeseci nakon što je prvi put objavio svoje planove za kupovinu pod ugovorom vrijednim 44 milijarde dolara. Prvi tweet koji je objavio nakon službenog preuzimanja glasio je: "Ptica je oslobođena."

Njegovo novo vlasništvo naišlo je na različite reakcije korisnika. Neki od njih su sretni što je Mask na čelu, dok su drugi izjavili da će zatvoriti svoje račune ako osnivač SpaceX-a preuzme vlasništvo.

Vijeće za moderiranje sadržaja

Nakon što je preuzeo dužnost, Mask je najavio da će formirati Vijeće za moderiranje sadržaja koje će okupiti "različita mišljenja".

- Nikakve veće odluke o sadržaju ili vraćanju računa neće se dogoditi prije nego što se vijeće ne sastane - napisao je na Twitteru.

Mask je sebe predstavljao kao snažnog zagovornika slobode govora, ali čini se da neki korisnici sada pokušavaju testirati njegove granice tolerancije povećanjem upotrebe kontroverznog, uvredljivog i eksplicitnog jezika na platformi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.