EVROPSKA SREDIŠNJA BANKA

Šefica ESB-a: Bolesni ruski predsjednik je užasna osoba

Ova energetska kriza uzrokuje golemu inflaciju koju moramo pobijediti, kazala je Lagarde

Lagarde: Svako ko se tako ponaša mora biti vođen zlim silama. Instagram

Z. K.

31.10.2022

Evropska središnja banka (ESB) mora povećati kamatne stope zbog inflacije uzrokovane ratom ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini, rekla je šefica ESB-a Kristina Lagarde (Christine).  

- To je ono što Putin pokušava učiniti, izazvati haos i uništiti velik dio Evrope - rekla je Lagarde tokom gostovanja na irskoj televiziji RTE. 

- Ova energetska kriza uzrokuje golemu inflaciju koju moramo pobijediti. Svako ko se tako ponaša mora biti vođen zlim silama. Bolesni ruski predsjednik je užasna osoba - rekla je Legarde, piše Politico.

Govoreći o svojim prethodnim sastancima s Putinom, Lagarde ga je opisala kao "nevjerovatno informiranu osobu" s "ledenim očima".

Središnja banka je prošle sedmice najavila još jedno povećanje kamatnih stopa u borbi protiv inflacije, čime je podigla kamatne stope u eurozoni na najvišu razinu od 2009. godine.

- Činimo to jer se borimo protiv inflacije -rekla je Lagarde. 

Istaknula je da je ekonomski oporavak od pandemije brži od očekivanog.

Iako se Lagarde našla na udaru kritika visokih evropskih političara zbog odluka o stopama, rekla je da su one usmjerene na držanje troškova života pod kontrolom. U septembru je inflacija u cijeloj eurozoni dosegla 10 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.