KRISTIN LAGARD

Predsjednica Evropske centralne banke: Kriptovalute se koriste za izbjegavanje sankcija Rusiji

Lagard je istakla da je u porastu pretvaranje ruske rublje u kriptovalute, dodajući da je na najvišem nivou od maja 2021. godine

Kristin Lagard. Twitter

E. Ć. / Anadolija

22.3.2022

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard (Christine Lagarde) izjavila je da se kriptovalute koriste za izbjegavanje sankcija uvedenih Rusiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

- Kripto sredstva se zasigurno koriste prilikom pokušaja izbjegavanja sankcija - rekla je Lagard u obraćanju na samitu Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

Banka za međunarodna poravnanja je međunarodna finansijska institucija u vlasništvu centralnih banaka koja ”pospješuje međunarodnu monetarnu i finansijsku saradnju i služi kao banka centralnim bankama”.

Lagard je istakla da je u porastu pretvaranje ruske rublje u kriptovalute, dodajući da je na najvišem nivou od maja 2021. godine.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) izjavila je 14. marta da zvaničnici rade na tome da Rusija i njene elite ne mogu koristiti kripto sredstva kako bi zaobišli sankcije zapadnih zemalja.

Kriptovaluta je vrsta digitalnog novca. Djeluje na osnovi kriptografskih algoritama. Ima sve osobine prave valute, osim što iza njih ne stoji autoritet države i postoje samo u elektroničkom obliku. Korijeni digitalnih valuta sežu u 1990-tih godina. Prva kriptovaluta je bitkoin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.