110 GODINA ZATVORA

Suđenje kripto supergigantu Semu Bankan - Fredu: Optužen za jednu od najvećih prevara u historiji SAD-a

Vizionar na suđenju za prevaru vrijednosnim papirima i krađu milijardi dolara iz FTX Platforme

Sam Bankman-Fried: Počinje suđenje. Twitter

N. Č.

3.10.2023

Sem Bankman- Fred (Sam Bankman-Fried), poznat kao SBF, bivša kripto superzvijezda i osnivač FTX-a, stao je pred sud u Sjedinjenim Američkim Državama ove sedmice kako bi se suočio s jednom od najvećih optužbi za prevaru u historijii SAD-a. Optužen za prevaru vrijednosnim papirima i krađu milijardi dolara iz svoje platforme za kripto trgovanje, SBF se izjasnio nevinim po sedam tačaka optužnice.

Ovaj 31-godišnji kripto vizionar, koji je nekada živio na Bahamima i okružen slavnim osobama, sada se suočava s potencijalnom najvišom kaznom koja bi ga mogla zatvoriti do kraja života.

Zažšto je optužen?

SBF se suočava s ozbiljnim optužbama, uključujući prevaru elektronskim putem i prevaru vrijednosnim papirima. Američki savezni tužitelji tvrde da je SBF ukrao milijarde dolara iz sredstava klijenata FTX-a za svoju ličnu upotrebu te za pokrivanje ogromnih gubitaka Alamed Researcha, kripto hedge fonda koji je također bio pod njegovom kontrolom. Optužuju ga i da je prevario ulagače u FTX.

Šta se dogodilo s FTX-om?

FTX, platforma koja se reklamirala kao siguran portal za trgovanje kriptovalutama, doživjela je nagli uspon u vrijednosti zajedno s rastom digitalne imovine 2021. godine. No, proljeće 2022. godine donijelo je potrese na kripto tržištu i ozbiljan pad vrijednosti, što je dovelo do kolapsa FTX-a. Kupci i klijenti počeli su povlačiti svoja sredstva, uzrokujući nagli deficit od 8 milijardi dolara, nakon čega je FTX podnio zahtjev za bankrot.

Kako će se braniti?

SBF tvrdi da nije znao da su njegovi postupci nezakoniti i da je bio neiskusan biznismen koji nije mogao kontrolisati tako veliki biznis. Njegovi advokati naznačili su da će se pozvati na odbranu "savjetom odvjetnika" i tvrde da je slijedio uputstva advokata FTX-a. Osim toga, Bankman je optužio izvršnu direktoricu Karolin Elison (Caroline Ellison), koja je i njegova bivša djevojka, za gubitke u Alameda Researchu.

Koliko će trajati suđenje?

Suđenje je počelo izborom porote 3. oktobra i očekuje se da će trajati do šest sedmica. SBF će ostati u pritvorskom centru Metropolitan u Bruklinu tijekom suđenja.

Šta će se dogoditi ako bude osuđen?

Ako bude proglašen krivim po svih sedam tačaka optužnice i dobije maksimalnu kaznu, SBF bi se suočio sa 110 godina zatvora. Suđenje će, bez sumnje, privući veliku pažnju kripto zajednice i šire javnosti dok se odlučuje o sudbini jednog od najpoznatijih imena u kripto svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.