NEVJEROVATNO

Video / Američka vojska raketnim bacačem ispaljivala slatkiše za Noć vještica

Kako biste inače očekivali da djeci dajemo slatkiše na Noć vještica, stoji na službenom Twitter nalogu Fort Sila

Djeca kupila slatkiše. PRINTSCREEN

A. O.

1.11.2022

Baza američke vojske Fort Sil (Sill), ove je godine proslavila Noć vještica tako što je napunila raketni sistem visoke pokretljivosti (HIMARS) slatkišima i lansirala ga na željnu djecu.

HIMARS je artiljerijski bacač na točkovima koji je pomogao Ukrajini u borbi protiv ruske invazije. Pjesmom ga slavi i hvali ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky). U Fort Silu, bataljon poljske artiljerije američke vojske 1-78 napunio je HIMARS slatkišima i lansirao ga na grupu kostimirane djece.

- Kako biste inače očekivali da djeci dajemo slatkiše na Noć vještica - stoji na službenom Twitter nalogu Fort Sila u tweetu iznad videa na kojem djeca trče po svoje slatkiše.


Fort Sil, baza u Oklahomi sa oko 10.000 stanovnika, dom je Field artiljerijske škole američke vojske gdje vojnici idu na obuku za korištenje oružja poput HIMARS-a. Vojne baze širom zemlje obično imaju svoju kulturu. Vojnici tamo žive sa svojim porodicama i slave praznike zajedno sa drugim vojnim porodicama. Za veliki dio zemlje, video snimak lansiranja slatkiša HIMARS-a izgledat će vrlo čudno, ali vojnim porodicama to je samo još jedan dan u bazi.

Ukrajina ima 16 HIMARS sistema, a Pentagon je krajem septembra objavio da Kijevu šalje još 18 sistema. Poput koplja, HIMARS je postao kultno oružje na bojnom polju Ukrajine. To je omogućilo zemlji da pokrene napade na ruske linije i da se udalji prije nego što ruska vojska bude imala priliku uzvratiti udarac. Dignut je u vazduh tenkove i skladišta goriva, i nadmašuje najbolju artiljeriju koju Moskva može staviti na teren.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.