POGLAVAR KATOLIČKE CRKVE

Historijska posjeta Pape Franje: Putuje u Bahrein, želi učvrstiti veze s islamom

Neke grupe za ljudska prava nadaju se da će poglavar Katoličke crkve izvršiti pritisak na bahreinskog sunitskog vođu, kralja Hamada bin Isu Al-Kalifu, da zaustavi represiju nad šijitskim muslimanima u zemlji

Papa Franjo: Planira se sastati s najvišim autoritetom sunitskog islama šeikom Ahmedom al-Tajebom. AP

E. Ć. / Hina

2.11.2022

Papa Franjo posjetit će Bahrein, s nadom da će putovanjem učvrstiti veze s islamom. On je prvi poglavar Katoličke crkve koji će posjetiti ovu azijsku zemlju.

Posjeta Pape Franje Bahreinu trajat će od četvrtka do petka. Neke grupe za ljudska prava nadaju se da će poglavar Katoličke crkve izvršiti pritisak na bahreinskog sunitskog vođu, kralja Hamada bin Isu Al-Kalifu, da zaustavi represiju nad šijitskim muslimanima u zemlji. 

Pitanje ljudskih prava u susjednom Kataru privuklo je više pažnje posljednjih mjeseci uoči početka Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Podsjetimo, Papa Franjo je za vrijeme svog pontifikata stavio kontakte s muslimanima na listu prioriteta. Posjetio je Egipat 2017. i Irak prošle godine, obećavši međuvjerski dijalog s vodećim muslimanskim klericima.

U petak se Franjo u Bahreinu planira sastati s najvišim autoritetom sunitskog islama šeikom Ahmedom al-Tajebom, velikim imamom prestižne kairske džamije Al-Azhar koja je jedan od najvažnijih centara za proučavanje islama, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.