MASKOVA REVOLUCIJA

Koliko bi Bosanci i Hercegovci ubuduće mogli plaćati za kvačicu na Twitteru?

Mask je kritikovao je trenutni sistem za koji je rekao da je "sr***"

Elon Musk. Društvene mreže

Piše: D. Hadžović

3.11.2022

Odmah nakon preuzimanja Twittera, njegov novi vlasnik Elon Mask (Musk) najavio je revolucionarne promjene. Ono što između ostalog najavljuje kao jedan od prvih poteza jeste da će se ubuduće plava kačica na Twitteru naplaćivati. Plava kvačica, pored Twitter naloga osobe, daje do znanja korisnicima da je nalog od javnog interesa autentičan.

Da biste dobili plavu kvačicu, navodi Twitter, vaš nalog mora biti "autentičan, značajan i aktivan". Postoji proces verifikacije u šest koraka 

Mask je kritikovao je trenutni sistem za koji je rekao da je "sr***".

U objavi na Twitteru, Mask je napisao:

- Twitterov trenutni sistem gospodara i seljaka za one koji imaju ili nemaju plavu kvačicu je sr***. Snaga za ljude! Plava kvačica za 8 dolara mjesečno.


Mask je rekao da će trošak biti "prilagođen po zemlji, proporcionalno paritetu kupovne moći", što znači da bi u različitim zemljama tarifa za plavu kvačicu trebala imati različitu cijenu.

Iako još nije precizirao koliko bi po kojoj državi trebali iznositi tarifa za plavu kvačicu, izvjesno je da s iznosom od 8 dolara prije svega mislio na Sjedinjene Američke Države, što znači da bi tarifa u BiH kao značajnoj nerazvijenoj zemlji trebala biti vjerovatno nešto manja, oko 3-5 dolara mjesečno.

Mask je također ponudio pretplatnicima da zaobiđu paywall od "izdavača koji su voljni da rade sa nama". Naplata bi platformi dala "tok prihoda za nagrađivanje kreatora sadržaja", rekao je on. Također, Mask je najavljuje da će u pola smanjiti reklame na Twitteru.

Podsjetimo da je jedan od prvih koraka Maska nakon preuzimanja Twittera bio i da kontroverznom bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu skine ban.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.