NESARADNJA S VLADOM

Pakistan blokirao platformu X zbog nepoštivanja zakona zemlje

Ovaj nedostatak saradnje Twitter/X-u u bavljenju sadržajem koji krši pakistanske zakone i vrijednosti dodatno je opravdao potrebu za mjerama

Platforma X. Facebook

Anadolija

17.4.2024

Pakistanske vlasti u srijedu su saopćile da je u zemlji blokiran pristup platformi X zbog nepoštivanja zakona i nesaradnje s vladom, javlja Anadolija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je u izjavi proslijeđenoj Visokom sudu u Islamabad da je X privremeno blokiran nakon što nije odgovorio na zahtjev za blokiranje nekoliko pojedinačnih računa.

- Odjel za kibernetički kriminal Savezne istražne agencije (FIA) proslijedilo je brojne zahtjeve tijelima Twittera/X-a putem pakistanske uprave za telekomunikacije, pozivajući na značajnu akciju blokiranja računa uključenih u klevetničku kampanju protiv časnog vrhovnog suca Pakistana - saopćeno je i dodano da X nije udovoljio zahtjevu i "pokazao nedostatak reakcije na zabrinutosti Pakistana".

- Predstavnici Twittera se ne pridržavaju lokalnih vlasti i zakona u Pakistanu. Ovaj nedostatak saradnje Twitter/X-u u bavljenju sadržajem koji krši pakistanske zakone i vrijednosti dodatno je opravdao potrebu za regulatornim mjerama uključujući privremenu zabranu Twittera - navedeno je u izjavi.

Ministarstvo je obavijestilo Vrhovni sud da neprijateljski elementi koji djeluju na X-u imaju "zle" namjere stvoriti okruženje haosa u Pakistanu što je prisililo vlasti da blokiraju pristup platformi društvenih medija.

Pakistanska vlada blokirala je otvoreni pristup X-u od 17. februara nakon istrage o namještanju tokom općih izbora.

Zabrana je uvedena nakon što je Liaqat Ali Chattha, službenik za izbore u gradu Rawalpindi, javno tvrdio da je navodno promijenio izborne rezultate u svojoj oblasti. Snimak njegove razmjene s novinarima pojavio se na društvenim mrežama.

Vlada, kao i pakistanska izborna komisija, odbacili su bilo kakve nepravilnosti na izborima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.