VIRUSNA BOLEST

Britanski istraživači: Majmunske boginje mogu se širiti i prije pojave simptoma

Četiri dana bilo je najduže razdoblje prije pojave simptoma u kojem je otkriven prijenos, a do 53 posto prijenosa moglo se dogoditi prije nego su simptomi počeli, navodi se u istraživanju

Oko 95 posto pacijenata izjavilo je da su homoseksualci, biseksualci ili muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima. Ilustracija

E. Ć.

3.11.2022

Britanski istraživači objavili su kako se majmunske boginje mogu širiti i prije nego se pojave simptomi. Ranije se smatralo kako virusnu bolest mogu prenositi one osobe koje su već bile bolesne.

Ranije ove godine eksplodirala je ova relativno blaga virusna bolest, a od tada je zabilježeno oko 78.000 potvrđenih slučajeva, a 36 je bilo sa smrtnim ishodom. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je ovoga tjedna da epidemija još uvijek predstavlja globalnu zdravstvenu opasnost.

Virus se širi bliskim kontaktom i uzrokuje simptome uključujući vrućicu, bolove u tijelu i često bolne kožne lezije ispunjene gnojem. Njihova prosječna dob bila je 38 godina, a 95 posto pacijenata izjavilo je da su homoseksualci, biseksualci ili muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima.

Britanski istraživaći su, koristeći dva statistička modela, otkrili da je srednji serijski interval bio kraći od srednjeg razdoblja inkubacije, objavili su u British Medical Journalu.

- Četiri dana bilo je najduže razdoblje prije pojave simptoma u kojem je otkriven prijenos, a do 53 posto prijenosa moglo se dogoditi prije nego su simptomi počeli - navodi se u istraživanju.

Studija britanskih istraživača postavlja pitanja o borbi protiv majmunskih boginja u cijelom svijetu, uključujući pitanje je li dovoljno tražiti od ljudi da se izoliraju kada se pojave simptomi da se zaustavi širenje virusa. Mnoge su bogatije zemlje vakcinisale visokorizične populacije kako bi suzbile izbijanje zaraze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.