SKANDAL NA POMOLU

Ursula fon der Lejen pod istragom zbog nabavki vakcina

Primili smo pritužbe pojedinaca i imamo tu obavezu, pa je predmet otvoren prije nekoliko mjeseci na osnovu tih pritužbi, rekla je evropska javna tužiteljica Koveši

Ursula fon der Lejen: Pod istragom. AP Photo / Michele Tantussi

S. S.

5.11.2022

Evropska javna tužiteljica Laura Kodruta Koveši izjavila je danas da je pokrenuta istraga u vezi nabavke vakcina protiv koronavirusa i uloge predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

- Primili smo pritužbe pojedinaca i imamo tu obavezu, pa je predmet otvoren prije nekoliko mjeseci na osnovu tih pritužbi - rekla je Koveši u intervjuu za HRT objašnjavajući da je pokrenuta istragu u vezi s nabavkom vakcina protiv koronavirusa i uloge Ursule fon der Lejen u tom procesu.

Složeni predmeti

Dodala je da je tužilaštvo nezavisno i naviknuto na složene predmete.

- Imamo vrlo iskusne tužioce, profesionalne, hrabre. Nezavisnost nam je zagarantovana. Imamo sve alate potrebne za vođenje bilo koje istrage i, što je važnije, zakon je jednak za sve - kaže Koveši.

Ona navodi da će tužilaštvo raditi "svoj posao" poštujući "sva prava ljudi uključenih u predmete, tako da nemamo problema".

Koveši je u Zagrebu predstavila aktivnosti u borbi protiv korupcije i prevara kojima se krade evropski novac, prenosi HRT. Pod njenim rukovođenjem uhapšeni su, između ostalih, bivši hrvatski ministri Tomislav Tolušić i Gabrijela Žalac, a trenutno se u Hrvatskoj istražuju "desetine slučajeva".

4.000 krivičnih prijava

Koveši smatra da ne postoji zemlja u Evropi u kojoj nema korupcije, a kao najveći problem vidi neefikasnu borbu protiv krijumčarenja svih vrsta i prevare sa porezom na dodatu vrijednost (PDV).

Tokom tri godine, koliko je Rumunka Koveši na funkciji javnog tužioca EU, primljeno je više od 4.000 krivičnih prijava, od čega su više od polovine podnijeli građani, pokrenuto je više od 1.200 istražnih postupaka, a zaplijenjeno 250 miliona eura, što je petostruko više od budžeta tužilaštva, navela je ona u intervjuu hrvatskom javnom servisu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.