VELIKI SKANDAL

Bivši papa Benedikt voljan svjedočiti o zlostavljanju djece

Tužioci pokušavaju ustanoviti krivicu svećenika i drugih crkvenih dužnosnika u historijskom slučaju zlostavljanja djeteta, danas 38-ogodišnjeg tužioca iz Bavarske

Papa Benedikt XVI: Pristao da svjedoči. AP Photo / Gregorio Borgia, Pool

S. S.

8.11.2022

Papa emeritus Benedikt XVI voljan je svjedočiti na suđenju o seksualnom zlostavljanju u južnoj Njemačkoj, potvrdila je u utorak glasnogovornica suda agenciji dpa.

Slučaj je usmjeren na svećenika pedofila, koji je prema njemačkom zakonu o privatnosti poznat kao Peter H., Benedikta, koji je služio kao nadbiskup Minhena i Frajzinga od 1977. do 1982. godine, te njegova nasljednika kardinala Fridrih Veter (Friedrich Wetter), kao i na nadbiskupiju.

Tužioci pokušavaju ustanoviti krivicu svećenika i drugih crkvenih dužnosnika u historijskom slučaju zlostavljanja djeteta, danas 38-ogodišnjeg tužioca iz Bavarske.

U izvještaju o svećeniku objavljenom u januaru izneseni su detalji o godinama zlostavljanja od crkvenih dužnosnika u nadbiskupiji. Umjesto da svećenika predaju civilnom tužiteljstvu, crkveni dužnosnici su ga premjestili na druge lokacije, gdje se ciklus ponavljao, pokazuje izvještaj.

Odluka pape emeritusa razrješava jednu prepreku na putu prema mogućem suđenju. Da bivši kardinal Josep Racinger (Joseph Ratzinger) nije pristao na ovaj korak, bila bi donesena presuda u korist tužitelja, no sud se ne bi bavio optužbama protiv bivšeg kardinala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.