O KUPNJI TWITTERA

Bajden poručio: Treba obratiti pažnju na Maskovu povezanost s drugim državama

Saradnja i tehnički odnosi Ilona Maska s drugim zemljama su vrijedni pažnje. Ne kažem da on radi nešto nedolično, ali to vrijedi provjeriti, rekao je Bajden

Bajden je komentar u vezi Maska iznio odgovarajući na pitanje tokom konferencije za medije.. AP

A. O.

10.11.2022

Predsjednik SAD-a Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je da treba obratiti pažnju na ulogu stranih ulagača u finansiranju milijardera Ilona Maska (Elona Muska) u kupnji Twittera vrijednoj 44 milijarde dolara. 

Naime, predsjednik Bajden smatra da se Maskova povezanost sa stranim ulagačima treba provjeriti.

Bajden je komentar u vezi Maska iznio odgovarajući na pitanje tokom konferencije za medije. 

Vlastito bogatstvo

Bajden je upitan hoće li akcije vlasnika Tesle s Arapima, u vezi financiranja kupovine Twittera, predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

Mask je za kupnju Twittera dobio financijsku potporu saudijskog princa i milijardera Alvaleda bina Talala (Alwaleeda bin Talala) te Katar (Qatar) Holdinga, investicijske firme u vlasništvu suverenog imovinskog fonda Katara.

- Saradnja i tehnički odnosi Ilona Maska s drugim zemljama su vrijedni pažnje. Ne kažem da on radi nešto nedolično, ali to vrijedi provjeriti - komentirao je Bajden.

Mask je veći dio kupnje Twittera finansirao vlastitim bogatstvom, ali 7.1 milijardu dolara osigurali su dionički investitori, uključujući milijardera Lerija Elisona (Larryja Ellisona), kao i strane izvore, poput saudijskog princa Alvaleda i Katar Holdinga, navodi Reuters.


Važnost Twittera

- Važnost Twittera kao platforme za politički diskurs u SAD-u izaziva implikacije za nacionalnu sigurnost - napisali su 4. novembra analitičari s Instituta Brookings, liberalno orijentiranog think tanka. 

Prema njihovom mišljenju, dogovor o Twitteru trebao bi istražiti Odbor za strana ulaganja u SAD-u ili CFIUS, agencija koja razmatra implikacije stranog ulaganja u američke tvrtke na nacionalnu sigurnost.

- S obzirom na razvoj trendova u odlukama CFIUS-a u drugim slučajevima, Bajden bi imao snažnu osnovu za blokiranje Maskove akvizicije Twittera - rekli su iz CFIUS-a. 

Prema Brookingsu, drugi investitori iz Maskove kupnje Twittera povezani su s Kinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.