REPORTAŽA

"Avaz" u Tirani: Spoj modernog i tradicionalnog, grad koji se nalazi 30 kilometara od Jadranskog mora

Za sve ljubitelje prirode, u centru se nalazi i Rinia Park (Omladinski park op.a.) koji je izgradjen 1950. godine tokom komunističke ere

Piše: H. J. I.

10.11.2022

"Avaz" u Tirani - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+21

Tirana, glavni grad Albanije nalazi se oko 30-ak kilonetara istočno od obale Jadranskog mora i uz rijeku Išm (Ishm), na kraju plodne ravnice.

Tiranu je početkom 17. stoljeća osnovao turski general Barkinzade Sulejman Paša (Süleyman Paşa), za kojeg se kaže da je sagradio džamiju, tursko kupatilo i pekaru kako bi privukao ljude u naselje. Grad je postupno postao trgovačko središte na raskrižju cesta i karavanskih staza. Odabran je za glavni grad Albanije 1920. godine na kongresu u Lušnju (Lushnjë).

Bogata historija

Pod vladavinom kralja Zoga I. (vladao je od 1928. do 1939. godine), italijanski arhitekti angažirani su da preurede grad. U centru Tirane nalazi se Skenderbegov trg na kojem se nalazi velika statua Skenderbega (Gjergj Kastrioti), albanskog nacionalnog heroja.

Početkom marta 1444. godine u Skupštini Lješa Skenderbeg je ostvario prvu političku zajednicu albanskih kneževa tog vremena, koja je otvorila put za uspostavljanje srednjovekovne albanske države. Skenderbeg svim Albancima predstavlja inspiraciju za pružanje otpora i inspiraciju za borbu za slobodu u svim periodima.

Na Skenderbegovom trgu nalazi se Ethem-begova džamija koja je izgradjena 1819. godine. Riječ je o džamiji iz perioda Osmanskog carstva koja je restaurirana projektom kojeg je Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) započela 2018. godine. Restaurirana džamija je otvorena početkom 2022. godine a svečanosti je prisustvovao i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

Džejms Bond i Rinia Park

U samom centru grada nalaze se brojne institucije poput Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva transporta i infrastrukture, Gradske vijećnice, Nacionalne biblioteke, Nacionalnog historijskog muzeja, Ministarstva finansija, Ustavnog suda...

Uz to, slično kao i u Sarajevu, u užem gradskom jezgru dolazi do spajanja različitih kultura pa je tako moguće vidjeti i katedralu odnosno pravoslavnu crkvu.

Za sve ljubitelje prirode, u centru se nalazi i Rinia Park (Omladinski park op.a.) koji je izgradjen 1950. godine tokom komunističke ere i prostire se na površini od skoro 3 hektara.

Glavno obilježje Rinia Parka je bijela zgrada na njegovom zapadnom dijelu, u kojoj se nalaze kafići, restorani, Regency Casino (jedan od samo nekoliko legalno aktivnih u Tirani), fontane i staza za kuglanje u podrumu. Zgrada je zbog osebujne arhitekture uspoređivana s tipičnom jazbinom u kojoj bi boravili negativci iz filmova o Džejmsu Bondu (James).

Tiranska piramida izgrađena u čast diktatoru

Tiranska piramida ili mumija, kako ovu popularnu građevinu nazivaju lokalci, svečano je otvorena 1988. godine kao muzej posvećen preminulom albanskom diktatoru Enveru Hodži. Piramida koju su osmislili Hodžine kćerka Pranvere i njegov zet, bila je navodno najskuplja ikad izgrađena građevina u Albaniji u drugoj polovini 20. vijeka.

Piramida je kroz godine mijenjala svoje namjene a trenutno se renovira.

2018. godine predstavljen je novi projekt koji bi se otvorio za Creative Technologies pod nazivom TUMO centar pretvarajući Piramidu u IT centar za mlade s fokusom na programiranje, robotiku i start upove.

Haotičan saobraćaj

Saobraćaj u glavnom gradu Albanije veoma podsjeća na onaj u Istanbulu. Iako su ceste široke, saobraćaj je zaista haotičan i u svako doba dana je velika gužva.

Službena valuta je albanski lek. Ime lek potiče od skraćenog imena Aleksandra Velikog (Leka i Madh), a naziv podjedinice potiče od albanske riječi qind, što znači stotina.

100 leka iznosi otprilike 1,66 KM. U Albaniji je moguće plaćati i eurima.

Službeni jezik je albanski, a važno je napomenuti da je Albanija zajedno sa Sjevernom Makedonijom kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.