POTVRDIO GLASNOGOVORNIK

Talibani naredili implementaciju šerijatskog zakona u Afganistanu

Teško stečena prava posebno žena su isparila u proteklih 15 mjeseci i sve više se istiskuju iz javnog života

Talibani odlučili. TWITTER / ILUSTRACIJA

A. O.

15.11.2022

Vrhovni vođa Afganistana naredio je sudijama da u potpunosti provode aspekte islamskog zakona koji uključuju javna pogubljenja, kamenovanje, bičevanje i amputaciju udova lopovima, rekao je glavni glasnogovornik talibana.

Zabihulah Mudžahid (Zabihullah) je u nedjelju tvitovao da je "obavezna" naredba Habitulaha Akunzade (Haibatullaha Akhundzade) došla nakon što se tajni vođa sastao s grupom sudija, piše The Guaridan

Akundzada, koji nije sniman ili fotografisan u javnosti otkako su se talibani vratili na vlast u avgustu prošle godine, vlada dekretom iz Kandahara, rodnog mjesta pokreta i duhovnog srca.

Talibani su obećali blažu verziju oštre vladavine koja je karakterizirala njihov prvi boravak na vlasti, od 1996. do 2001. godine, ali su postepeno ograničavali prava i slobode.


Namjerno ranjavanje

- Pažljivo pregledajte dosijee lopova, kidnapera i pobunjenika. One fajlove u kojima su ispunjeni svi šerijatski uvjeti (islamskog zakona) hudud i kvisas (qisas), dužni ste implementirati. Ovo je šerijatska odluka i moja naredba koja je obavezna - rekao je Mudžahid Akundzada.

Mudžahid nije bio dostupan u ponedjeljak da proširi svoj tvit.

Hudud se odnosi na krivična djela za koja su, prema islamskom zakonu, propisane određene vrste kazni, dok kvisas prevodi kao “odmazda u naturi” – zapravo oko za oko.

Hudud zločini uključuju preljubu – i lažno optuživanje nekoga za to – ispijanje alkohola, krađu, otmicu i pljačku na putu, otpadništvo i pobunu. Kvisas pokriva ubistvo i namjerno ranjavanje, između ostalog, ali i omogućava porodicama žrtava da prihvate kompenzaciju umjesto kazne.

Islamski učenjaci kažu da zločini koji dovode do hudud kazne zahtijevaju vrlo visok stepen dokaza, uključujući – u slučaju preljube – priznanje, ili da im svjedoče četiri odrasla muška muslimana.

Od prošlogodišnjeg preuzimanja, na društvenim mrežama su se često pojavljivali video snimci i slike talibanskih boraca koji su po kratkom postupku bičevali ljude optužene za razna krivična djela.


Tijela otmičara

Talibani su u nekoliko navrata također u javnosti prikazali tijela otmičara za koje su rekli da su ubijeni u pucnjavi.

Bilo je i izvještaja o bičevanju preljubnika u ruralnim područjima nakon molitve petkom, ali je bilo teško dobiti nezavisnu provjeru.

Rahima Popalzai, pravni i politički analitičar, rekla je da bi edikt mogao biti pokušaj Talibana da ojača reputaciju za koju smatraju da je omekšala od njihovog povratka na vlast.

- Ako zaista počnu provoditi hudud i kvisas, težit će stvaranju straha koji je društvo postepeno izgubilo - izjavio je on, dodajući da su talibani također željeli da izoštre svoje islamske vjerodostojnosti. 

- Kao teokratska postavka, talibani žele ojačati svoj vjerski identitet među muslimanskim zemljama - rekao je. 

Teško stečena prava posebno žena su isparila u proteklih 15 mjeseci i sve više se istiskuju iz javnog života.

Većina vladinih službenica je izgubila posao ili im se plaća ništa da ostanu kod kuće, dok je ženama također zabranjeno da putuju bez muškog rođaka i moraju se pokrivati ​​burkom ili hidžabom kada su izvan kuće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.