TVRDI ŠVEDSKA

Pronađeni tragovi eksploziva na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2

Rusko ministarstvo odbrane u oktobru je objavila da su uposlenici britanske mornarice raznijeli plinovode

Cijevi na kopnenim objektima gasovoda "Sjeverni tok 2'. ILUSTRACIJA / AP Photo / Michael Sohn

A. O.

18.11.2022

Tragove eksploziva na oštećenim dijelovima plinovoda Sjevernog toka 1 i 2 pronašli su istražitelji. To potvrđuje da je riječ o teškoj sabotaži, objavilo je švedsko tužilaštvo.

Moskva je odgovorila da će pričekati cjeli izvještaj prije odluke o odšteti.

Švedske i danske vlasti istražuju četiri rupe na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 koji povezuju Rusiju i Njemačku preko Baltičkog mora i koji su postali žarište ukrajinske krize. 

Preliminarna istraga

Danska je u oktobru objavila da je preliminarna istraga pokazala da su curenje plina uzrokovale snažne eksplozije.

- Provedena analiza pokazuje tragove eksploziva na nekoliko pronađenih predmeta. Istraga je vrlo složena i opsežna. Istraga koja je u toku utvrdit će mogu li se identificirati osumnjičenici - navode iz švedskog tužilaštva.

- Rusija će pričekati cijelu procjenu o šteti na Sjevernom toku pa će tek tada odlučiti o zahtjevu za odštetom - rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.


Lažna tvrdnja

Danski i švedski seizmolozi ranije su rekli da su zabilježili podrhtavanje u neposrednoj blizini mjesta curenja plina i da signali ne nalikuju onima iz zemljotresa. 

Nedostaje najmanje 50 metara plinovoda Sjevernog toka 1, saopćio je 18. oktobra švedski dnevni list Expressen nakon snimljenih, kako navodi, prvih javno objavljenih fotografija oštećenja.

Rusko ministarstvo odbrane u oktobru je objavila da su uposlenici britanske mornarice raznijeli plinovode. London je naveo da je to lažna tvrdnja i da je osmišljena kako bi se odvratila pozornost od ruskih vojnih neuspjeha u Ukrajini. Ni Gazprom ni Sjeverni tok 1 i 2 nisu odgovorili agenciji Reuters na zahtjev za komentarom nakon objave švedskog tužilaštva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.