ODRŽANA KONFERENCIJA

Erdoan: Povećanje saradnje sa Kubom važno je za Tursku

Kao što znate, naši odnosi sa regionom Latinske Amerike i Kariba predstavljaju jedan od glavnih stubova naše vanjske politike, istakao je Erdoan

Bermudez i Erdoan. ANADOLIJA

A. O.

23.11.2022

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je danas da Ankara pridaje značaj sve većoj saradnji sa Kubom.

- Posebno pridajem značaj povećanju naše saradnje i solidarnosti sa Kubom, jednim od naših glavnih partnera u regionu - rekao je Erdoan na zajedničkoj konferenciji za novinare s kubanskim kolegom Migelom Dijazom-Kanelom Bermudezom (Miguelom Diaz-Canelom Bermudezom) u glavnom gradu Ankari.


Jednostrane sankcije

On je izjavio da je tema razgovora bila o načinima za razvoj postojeće saradnje u oblastima kao što su energetika, turizam, građevinarstvo, poljoprivreda, razvoj, zdravstvo i životna sredina.

Posjeta Dijaz-Kanela poklapa se sa 70. godišnjicom uspostavljanja diplomatskih odnosa Turske i Kube.

- Kao što znate, naši odnosi sa regionom Latinske Amerike i Kariba predstavljaju jedan od glavnih stubova naše vanjske politike - istakao je Erdoan.

Dodao je da su bilateralni odnosi ostali ispod svog potencijala otkako su prije nekoliko godina uvedene jednostrane sankcije Kubi.


Povećanje obima

Kuba i Turska su se dogovorile da povećaju obim bilateralne trgovine na 200 miliona dolara.

Dijaz-Kanel je rekao da su se tokom istorije veze ove dvije zemlje razvijale na osnovu poštovanja.

Predsjednik Kube je kazao i da je imao plodonosan sastanak sa Erdoanom i da su se dvije zemlje složile da dalje diverzifikuju bilateralne trgovinske odnose.

Ove dvije države, potpisale su šest sporazuma u oblastima medija i komunikacija, kulture i diplomatije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.