PREMIJER KANADE

Džastin Trudo čestitao Dan državnosti BiH: Ovo je prilika da steknemo bolje razumijevanje bh. kulture i tradicije

Bosanskohercegovačka zajednica je čuvajući i jačajući svoje kulturno blago obogatila kanadsko društvo, istakao je Trudo

Trudo: Sretan vam Dan državnosti BiH. AP

H. J. I.

25.11.2022

Više od dvadeset godina u Kanadi se obilježava Dan državnosti BiH.

Premijer Kanade Džastin Trudo (Justin Trudeau) i gradonačelnici Toronta i Hamiltona čestitali Dan državnosti. U školama bosanskog jezika širom Kanade održan je historijski čas o značaju Dana državnosti, saopćeno je iz Instituta za negiranje genocida Kanada. 


"Šaljemo poziv BiH i cijelom svijetu"

Zahvaljujući aktivnostima bosanskohercegovačke zajednice, kanadski politički, kulturni i akademski subjekti čestitaju ovaj veliki državni praznik. Ove godine tema obilježavanja Dana državnosti je značaj toga datuma za mlade u dijaspori, koja se obrađivala u školama bosanskog jezika u Kanadi. Zajednička poruka polaznika škola bosanskog jezika u Kanadi je:

- Iz Kanade šaljemo nešto lijepo. Šaljemo poziv BiH i cijelom svijetu. Ono što nas spaja u matici i dijaspori je mnogo veće od onoga što nas dijeli. Kroz sve razlike u današnjoj BiH postoji zajednička nit nade. A to je poštovanje hiljadugodišnje bosanske državne i društvene tradicije. Možda to ne razumiju naši lideri u domovini ali mi u dijaspori u najdubljem dijelu sebe to razumijemo prije svega kroz emocije koje nas sve povezuju. Domovino naša, sretan ti Dan državnosti!

U poruci premijera Kanade Džastina Trudoa se između ostalog kaže:

- Sa zadovoljstvom se pridružujem Kanađanima bosanskohercegovačkog porijekla u obilježavanju Dana državnosti BiH. Kanada ima privilegiju da ima aktivnu bosanskohercegovačku zajednicu, koja je zadnjih godina mnogo napredovala i tako dala veliki doprinos kanadskom društvu, zadržavajući vrlo važne veze sa svojom domovinom. Bosanskohercegovačka zajednica je čuvajući i jačajući svoje kulturno blago obogatila kanadsko društvo. Dan državnosti je važna prilika za Kanađane bosanskohercegovačkog porijekla da se još više povežu i proslave svoje kulturno naslijeđe. Ujedno to je prilika za Kanađane da steknu bolje razumijevanje bosanskohercegovačke kulture i tradicije. Primite moje najsrdačnije želje za ovaj važan praznik. Sretan vam Dan državnosti BiH.Bogata historija i tradicija

Poruke povodom Dana državnosti su poslali i gradonačelnici Hamiltona i Totonta.

U svojoj poruci gradonačelnik Toronta Džon Tori (John Tory) je napisao:

- Zadovoljstvo mi je uputiti pozdrave i toplu dobrodošlicu svima koji obilježavaju Dana državnosti BiH čiji je domaćin Institut za istraživanje genocida Kanada. Ovo je divna prilika da saznate više o bogatoj historiji i tradiciji bosanske zajednice u Torontu. Ova zajednica uveliko doprinosi bogatom kulturnom mozaiku Toronta. Toronto je jedan od najmultikulturnijih gradova na svijetu i dom za ljude iz cijelog svijeta. Cijenjeni doprinosi multikulturalnih zajednica jačaju naše društvo i doprinose motou našeg grada "Različitost naša snaga". U ime Gradskog vijeća Toronta, primite moje najbolje želje za Dan državnosti BiH.

U svojoj poruci gradonačelnica Hamiltona Andrea Horvart (Horwath) je napisala:

- U ime Grada Hamiltona, veliko mi je zadovoljstvo uputiti pozdrave građanima bosanskohercegovačkog porijekla u Hamiltonu, povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Na današnji dan, 1943. godine, državnost Bosne je obnovljena antifašističkim oslobodilačkim pokretom, još jednom potvrdivši i reafirmirajući njenu multietničku historiju, sa jednakim pravima za sve njene građane. Ovo je dan za slavlje. Ponosni smo što ste vi odlučili da Hamiltona nazovete svojim domom. Kao grad, bogatiji smo vašim kulturnim i duhovnim doprinosima našim zajednicama. Sve najbolje vama i vašim porodicama u Hamiltonu.


Budimo ponosni na BiH

U znak počasti državi BiH povodom Dana državnosti na zgradi Skupštine grada Hamiltona podignuta je bosanskohercegovačka, državna zastava. Također, na velikom elektronskom ekranu ispred Skupštine Hamiltona piše: Sretan 25. novembar Dan državnosti BiH, a historijski simbol ovog grada je osvijetljen žutom i plavom bojom, bojama državne zastave BiH.

Građani i građanke bosanskohercegovačkog porijekla u Kanadi imaju dovoljno vlastitog dostojanstva, hrabrosti i snage da rade za državne interese BiH, da lobiraju za najbolje bosanskohercegovačke vrijednosti u uslovima djelovanja antibosanske koalicije u Kanadi. Pitanje opstanka BiH nije samo pitanje opstanka države. To je pitanje opstanka civilizacije. Za nas u Kanadi koji u BiH vjerujemo to čak nije pitanje nego stvar dostojanstva koje nam niko ne može oduzeti. I zato budimo ponosni u ono u što vjerujemo. Budimo ponosni na BiH.

Obilježavanje Dana državnosti je prilika da se sjetimo svih onih koji u proteklim decenijama nisu žalili položiti živote u borbi za slobodnu, demokratsku i prosperitetnu BiH, lišenu bilo kakve vrste diskriminacije. Neka nam njihova žrtva bude trajno podsjećanje na obavezu da ne posustanemo na putu izgradnje uspješne i funkcionalne BiH, po mjeri svih njenih naroda i građana.

Svim građanima i građankama BiH i svim njenim narodima čestitamo Dan državnosti. Živjela naša jedna i jedina BiH, navodi se u saopćenju Instituta za negiranje genocida Kanada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.