RUSKI SAVEZNICI

Putin se sastao s predsjednikom Kazahstana

Tokajev se ranije distancirao od ruske invazije na Ukrajinu, a u jednom trenutku je odbio priznati neovisnost ukrajinskih separatističkih regija

Putin je rekao da odnosi između Moskve i Astane imaju "poseban karakter". Twitter

A. Č.

28.11.2022

Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev, koji je prošle sedmice uvjerljivo osvojio novi sedmogodišnji mandat, sastao se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom

Kazahstan je značajan ruski saveznik, a dvije zemlje dijele 7600 kilometara granice.

- Ovo je moj prvi inozemni posjet nakon ovog događaja i to samo po sebi ima politički značaj i, naravno, određenu simboliku. Rusija jest i uvijek je bila strateški partner Kazahstanu - rekao je Tokajev uoči razgovora s Putinom.

Tokajev se ranije distancirao od ruske invazije na Ukrajinu, a u jednom trenutku je odbio priznati neovisnost ukrajinskih separatističkih regija.

Također je pokušao smanjiti utjecaj svog autoritarnog prethodnika Nursultana Nazarbajeva, koji je vladao tri desetljeća i bio vrlo sklon Rusiji. Nazarbajev je podnio ostavku 2019., ali je zadržao značajan utjecaj na mjestu predsjednika Vijeća za nacionalnu sigurnost sve dok ga Tokajev ove godine nije smijenio s te pozicije.

Putin je rekao da odnosi između Moskve i Astane imaju "poseban karakter" i pozvao na jačanje gospodarskih veza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.