OBJAVLJEN SNIMAK

Lavovi u Sidneju izgrizli ogradu i pobjegli iz zoološkog vrta

Zaposlenici i posjetitelji zoološkog su se sakrili i čekali da se lavovi vrate u nastambu

Lavovi pobjegli iz zoološkog vrta. PRINTSCREEN / YOUTUBE

A. O.

1.12.2022

Ogradu nastambe izgrizlo je pet lavova i provukli se ispod nje nakon čega su se šetali zoološkim vrtom u Sidneju (Sydneyju).

Odrasli mužjak i četiri mladunca su pobjegli početkom novembra, a u zoološkom vrtu je proglašena uzbuna prvog stepena. Zaposlenici i posjetitelji zoološkog su se sakrili i čekali da se lavovi vrate u nastambu.

Zoološki vrt Taronga objavio je snimak koji pokazuje bijeg lavova, mladunčadi Luzuko, Zuri, Kari (Khari), Malike i njihovog oca Atoa, koji su, stoji u izjavi spomenutog zoološkog, bili mirni i sami su se pokušali vratiti u nastambu. 

Pritom su ih dozivali čuvari životinja, ali i lavica Maja (Maya), koja je ostala u nastambi s mladom lavicom Ajanom (Ayannom).

- Mladunci i otac Ato nekoliko su puta pokušali ući u nastambu i muški mladunac Luzuko to je prvi uspješno učinio. Zatim su isto učinili žena Zuri i mužjak Kari - piše u izjavi, izvijestio je Guardian.

Na poticaj čuvara Ato se vratio u nastambu i brlog, gdje se ujedinio sa svojim čoporom, dodaje se u izjavi.

Zoološki je također objavio da je Malika morala biti privremeno uspavana kako bi je mogli prebaciti natrag u nastambu.

U toku je istraga incidenta. Zoološki je objavio da "neovisni specijalist forenzičkog inženjeringa" vodi detaljnu istragu razloga zbog kojeg je dio ograde mogao biti uništen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.