BIVŠA KANCELARKA NJEMAČKE

Merkel priznala da je pogriješila: Trebali smo reagirati na agresivno ponašanje Rusije

Njemačka nikada nije ostvarila dogovorenih dva posto izdvajanja za odbranu, a ni ja se nisam baš pretjerano za to zalagala, izjavila je Merkel

Merkel: Zabrana projekta tada bi osjetno pogoršala odnose s Rusijom. AP Photo / Michael Sohn

A. O.

7.12.2022

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel priznala je da je bilo propusta u politici prema Rusiji u razdoblju kada se ona nalazila na čelu njemačke vlade. 

- Mi smo brže trebali reagirati na agresivno ponašanje Rusije - rekla je Merkel za ovosedmično izdanje "Die Zeit".


Nije se zalagala

Ona se osvrnula na njemačku suzdržanost u pogledu izdvajanja za obranu, koja nije odgovarala dogovorenom postotku izdvajanja na nivou NATO-a. 

- Njemačka nikada nije ostvarila dogovorenih dva posto izdvajanja za odbranu, a ni ja se nisam baš pretjerano za to zalagala - rekla je Merkel.

Ona je istakla da posebno žali što se nije snažnije prionulo jačanju Bundesvera (Bundeswehra) nakon ruske aneksije Krima 2014., nakon koje su članice NATO-a pristale izdvajati 2 posto na odbranu. 

Također, Merkel je branila i sporazum iz Minska koji je, po njezinom mišljenju, trebao spriječiti rat koji je ipak započeo početkom ove godine.


Manje plina

- Moramo na ove stvari gledati iz današnje perspektive. Početkom 2015. je Rusija mogla Ukrajinu lako savladati. I ja sumnjam da je NATO tada mogao u tolikoj mjeri pomoći Ukrajini kao što to čini danas - rekla je Merkel.

Istovremeno, ona, izdavanje dozvole za izgradnju druge trase plinovoda Sjeverni tok ne smatra greškom. 

- Zabrana projekta tada bi osjetno pogoršala odnose s Rusijom - poručila je bivša kancelarka Njemačke.

Dodaje, kako pojačana ovisnost Njemačke o ruskom plinu nije samo rezultat zajedničkog njemačko-ruskog projekta Sjeverni tok nego i činjenice da je iz Norveške, Velike Britanije i Nizozemske pristizalo manje plina.

Nakon napada Rusije na Ukrajinu mnogi su njemačku kancelarku optuživali za propuste u odnosima prema Rusiji posljednjih godina te posebno za preveliku ovisnost o ruskom plinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.