BIVŠI PREDSJEDNIK SAD-A

Objavljene hiljade dokumenata o atentatu na Kenedija, očekuju se nova saznanja

Međutim, najnoviji otkrivanje bit će korisno za historičare koji se bavi događajima oko atentata

Džon F. Kenedi. twitter

A. O.

16.12.2022

Nacionalni arhiv SAD-a objavio je više od 13.000 dokumenata koji se odnose na atentat na predsjednika Džona F. Kenedija (Johna F. Kennedyja) 1963. godine.

Bijela kuća je, pozivajući se na zabrinutost za nacionalnu sigurnost, blokirala puštanje hiljade drugih. Jedan dio arhiva o ovom slučaju već je deklasificiran u decembru 2021.

Prema Nacionalnom arhivu, 97 posto od oko pet miliona stranica dosjea sada je dostupno javnosti, javlja Euronews.


Djelovao sam

Nije se očekivalo da će objavljivanje najnovijih dokumenata otkriti neke nove senzacionalne podatke ili promijeniti službeni zaključak da je Li Havi Osvald (Lee Harvey Oswald), bivši marinac i komunistički aktivist koji je živio u Sovjetskom Savezu, djelovao sam.

Međutim, najnoviji otkrivanje bit će korisno za historičare koji se bavi događajima oko atentata.


Bez uvjerljivog dokaza

Atentat na Kenedija izvršen je 22. novembra 1963. dok se u predsjedničkoj limuzini vozio po ulicama Dalasa (Dallasa), kada su na Kenedija ispaljena tri hica iz puške, od kojih su ga dva pogodila te od čega je nedugo potom umro.

Hiljade knjiga, članaka, TV emisija i filmova istraživalo je ideju da je Kenedijevo ubistvo bilo rezultat razrađene zavjere. Niko nije dao uvjerljiv dokaz da je Osvald radio s nekim drugim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.