KROZ HISTORIJU

Politika i tragedija: Ovo su primjeri nekih od najpoznatijih političkih ubistava

Kroz historiju su se dogodila mnoga politička ubistva koja su ostavila dubok trag na svjetskoj sceni

Martin Luter King Jr.. AP Photo

14.8.2023

U toku turbulentnih političkih vremena, mnogi su lideri i aktivisti platili najvišu cijenu za svoje uvjerenje i ideje. Politika, s svojim strastvenim sukobima i napetostima, često je bila okružena tajanstvenim zavjerama i nemilosrdnim napadima. Kroz historiju su se dogodila mnoga politička ubistva koja su ostavila dubok trag na svjetskoj sceni. 

Evo pregleda nekih od najpoznatijih primjera političkih ubistava:

1. Ubistvo Julija Cezara (44. pr. Kr.)

U antičkom Rimu, Julije Cezar, vojni vođa i političar, postao je meta zavjere senatora koji su strahovali da će njegova vlast ugroziti republikanske institucije. Njegovo ubistvo označilo je prekretnicu u historiji Rima i imalo je dalekosežne posljedice za budućnost rimske republike.

Statua Julija Cezara. AP Photo

2. Ubistvo Abrahama Linkolna (1865.)

Tokom obnove Sjedinjenih Američkih Država nakon Građanskog rata, predsjednik Abraham Linkoln postao je žrtvom atentata. Džon Vilks But (John Wilkes Booth), simpatizer Konfederacije, izveo je smrtonosni napad na Linkolna u Fordovom pozorištu. Njegova smrt duboko je utjecala na američku historiju i obnovu zemlje.

Abraham Linkoln. AP Photo

3. Ubistvo Mahatme Gandija (1948.)

Vođa indijskog oslobodilačkog pokreta od britanske vlasti, Mahatma Gandhi (Gandi), ubijen je od strane hinduističkog nacionalista Naturama Godse (Nathurama). Njegova posvećenost nenasilju i borbi za slobodu ostavili su neizbrisiv trag na svijet.

Mahatma Gandi. AP Photo

4. Ubistvo Džona F. Kenedija (1963.)

Atentat na 35. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Džona F. Kenedija (John F. Kennedy), u Dalasu, Teksas, i dalje izaziva kontroverze i teorije zavjere. Njegova smrt ostavila je dubok utjecaj na svjetsku politiku.

Džon Kenedi. AP Photo/William J. Smith, File

5. Ubistvo Martina Luthera Kinga Jr. (1968.)

Vođa pokreta za građanska prava, Martin Luter King mlađi (Luther King Jr.), ubijen je u Memfisu Tenesi. Njegova borba za jednakost i pravdu nadahnula je milione širom svijeta, a njegova smrt potaknula je nove napore za ostvarivanje njegovih vizija.

Ovi su primjeri samo neki od mnogih političkih ubistava koja su promijenila tok historije. Bez obzira na ideje i uvjerenja koja su branili, žrtve političkih ubistava ostavile su duboki trag i podsjetile nas na složenu i često opasnu prirodu političkog svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.