NA DANAŠNJI DAN

Počelo 1. svjetsko fudbalsko prvenstvo

Prije tačno 93 godine održano je prvo svjetsko takmičenje za šampiona u „najljepšoj sporednoj stvari“

Stadion Centenario u Mentevideu, 1930. godine. tomislavcity.com

13.7.2023

Na današnji dan 1930. godine, u Montevideu, glavnom gradu Urugvaja, počelo je Prvo svjetsko fudbalsko prvenstvo. Od 13. do 30. jula, koliko je trajalo Prvenstvo, za titulu prvaka u “najljepšoj sporednoj stvari na svijetu” takmičilo se ukupno 13 reprezentacija, devet iz Južne i Sjeverne Amerike te četiri iz Evrope. Među evropskim timovima bila je i reprezentacija tadašnje Kraljevine Jugoslavije, koja je postigla zavidan uspjeh, plasiravši se u polufinale.

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) odabrala je Urugvaj za domaćina Prvenstva jer je ta zemlja 1930. godine slavila stogodošnjicu nezavisnosti, a urugvajska fudbalska reprezentacija tada je bila najjača na svijetu, osvojivši zlato na Olimpijskim igrama 1928. godine.

Urugvaj prvi svjetski šampion

Finalna utakmica između Urugvaja, koji je u polufinalu pobijedio Jugoslaviju, te Argentine, koja je finale izborila u meču sa SAD, odigrana je na stadionu Centenario, 30. jula 1930. godine. Stadion, koji je mogao primiti 93.000 gledatelja, bio je ispunjen do posljednjeg mjesta.

Urugvaj je pobijedio rezultatom 4:2 i tako postao prvi svjetski šampion u fudbalu. Tadašnji predsjednik FIFA-e Francuz Žil Rime (Jules Rimet) predao je Urugvaju pehar koji će 1946. godine po njemu dobiti naziv “Trofej Julesa Rimeta”. 

Berlinski kongres. wikipedia.org

Berlinski kongres dodijelio BiH Austro-Ugarskoj

Godine 1878., na današnji dan, nakon mjesec zasjedanja, završen je Berlinski kongres. Predstavnici tadašnjih velikih sila Njemačke, Austro-Ugarske, Francuske, Velike Britanije, Italije, Rusije i Osmanskog Carstva, pod predsjedanjem Ota Bizmarka (Otto von Bismarck), potpisali su Berlinski mir o novom uređenju Balkana.

Berlinskim mirom priznate su Rumunija, Srbija i Crna Gora kao nezavisne države, a Bugarska je podijeljena na južni dio koji je ostao pod osmanskim suverenitetom, na Istočnu Rumeliju kao nezavisnu državu, te ostatak teritorije kao nezavisna Bugarska. Mnogo drugih provincija Osmanskog Carstva je odvojeno i predato na upravljanje drugim državama, poput Kipra koji je pripao Velikoj Britaniji.

Sudbina Bosne i Hercegovine odlučena je 28. juna, kada je na dnevni red kongresa stavljeno pitanje Bosne i Hercegovine. Austro-Ugarskoj je, prema prijedlogu Velike Britanije, dato pravo da okupira Bosnu i Hercegovinu i uvede svoju upravu.

Novo uređenje Balkana uzrokovalo je samo nove napetosti koje su dovele do Balkanskih ratova, a potom i do Prvog svjetskog rata.

Gaj Julije Cezar. povijest.hr

Rođen Gaj Julije Cezar

Gaj Julije Cezar, rimski državnik, vojskovođa i pisac, rođen je u Rimu 13. jula 100. godine prije nove ere.

Godine 69. pr. n. e., Cezar je izabran je za kvestora, finansijskog činovnika, što je bila prva stepenica u rimskoj političkoj državnoj službi. Sklapanje političke koalicije sa Krasom i Pompejem 60. godine pr. n. e., poznate kao prvi trijumvirat, predstavljalo je važan korak u Cezarovoj karijeri, jer mu je to osiguralo i prvi konzulat.

Trijumvirat nije dugo potrajao i uslijedio je građanski rat između Pompeja i Cezara, u kojem je Cezar odnio pobjedu, a Pompej je izgubio život. Kada je Cezar nakon toga pobijedio i posljednje pristalice Pompeja, postao je apsolutni vladar Rima.

Godine 45. pr. n. e., imenovan je doživotnim diktatorom, te je svu vlast imao u svojim rukama. Cezar je poznat i po brojnim zakonima koje je uveo, te izgradnji Rima. Njegova vladavina se ugasila nakon što je ubijen u zavjeri 15. marta 44. godine prije nove ere. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.