NA DANAŠNJI DAN

U Sarajevu 1993. godine počeo Prvi međunarodni filmski festival, simbolično nazvan "Poslije kraja svijeta"

Ruski pisac Boris Pasternak dobio je Nobelovu nagradu za književnost za roman “Doktor Živago”, koji je postao bestseler na Zapadu, dok u SSSR-u tada još nije bio objavljen

N. Aj.

23.10.2021

Ovaj festival je preteča SFF-a. Arhiv

Danas je subota, 23. oktobar, 296. dan 2021. Do kraja godine ima 69 dana.

42. p. n. e. Marko Junije Brut, jedan od vođa zavjere u kojoj je 44. ubijen Julije Cezar, izvršio samoubistvo. Brut se ubio poslije poraza koji su republikanskoj vojsci u bici kod Filipa u Makedoniji nanijele snage Marka Antonija i Oktavijana.

1360. - Engleski kralj Edvard III i francuski kralj Žan Drugi Dobri - engleski zarobljenik nakon bitke kod Poatjea 1356., potpisali su u Kaleu sporazum kojim je okončana prva faza Stogodišnjeg rata. Francuski monarh je prinuđen da Engleskoj ustupi neke francuske teritorije, a Edvard Treći se zauzvrat odrekao polaganja prava na francuski prijesto 

1697. - Austrijski feldmaršal francuskog porijekla Fransoa Eugen Savojski sa 6.500 vojnika prodro dolinom rijeke Bosne u Sarajevo i spalio ga.

1725. - Umro italijanski kompozitor Pjetro Alesandro Gaspare Skarlati, osnivač operske "napuljske škole". Djela: opere, kantate, crkvene kompozicije.

1697. - Austrijski feldmaršal francuskog porijekla Fransoa Eugen Savojski sa 6.500 vojnika prodro dolinom rijeke Bosne u Sarajevo i spalio ga. Agencije

1795. - Pruska, Austrija i Rusija izvršile "treću podjelu" Poljske, koja je prestala da postoji kao nezavisna država.

1817. Rođen francuski leksikograf i enciklopedista Pierre Larousse, izdavač Velikog svjetskog rječnika 19. vijeka u 17 tomova. Izdavačka kuća “Larousse” poslije njegove smrti 1875. nastavila izdavanje enciklopedijskih rječnika.

1847. Hrvatski sabor proglasio hrvatski jezik službenim u javnoj upotrebi. Pobjeda hrvatskog jezika u predvečerje revolucionarne 1848. bila je plod diplomatske i političke borbe zastupnika u Hrvatskom saboru i u zajedničkom Hrvatsko-ugarskom saboru tokom pola vijeka.

1917. Na sjednici Centralnog komiteta ruske Socijalističke radničke partije donijeta odluka o podizanju oružanog ustanka. U pripremama i izvođenju Oktobarske revolucije od tada neposredno učestvuje Vladimir Iljič Uljanov Lenjin.

1940. Rođen brazilski fudbaler Edson Arantes do Nasimento Pele, koji se smatra najboljim igračem u historiji fudbala.

1944. U filipinskom zalivu Leyte počela jedna od najvećih pomorsko-vazdušnih bitaka u Drugom svjetskom ratu, u kojoj su učestvovale gotovo cijela japanska flota i tri četvrtine flote SAD. Okončana porazom Japanaca 25. oktobra.

Rođen brazilski fudbaler Edson Arantes do Nasimento Pele. Arhiv

1945. - Stupila na snagu Povelja UN, koju je u junu 1945. u San Francisku potpisala 51 zemlja osnovač svjetske organizacije, uključujući Jugoslaviju.

1956. Uličnim demonstracijama studenata i radnika u Mađarskoj počela antikomunistička pobuna, koju su sovjetske trupe ugušile u krvi 4. novembra 1956.

1957. - Umro francuski modni kreator Kristijan Dior (Christian), jedan od glavnih "modnih diktatora" u svijetu poslije Drugog svjetskog rata.

1958. Ruski pisac Boris Pasternak dobio je Nobelovu nagradu za književnost za roman “Doktor Živago”, koji je postao bestseler na Zapadu, dok u SSSR-u tada još nije bio objavljen.

1983. U napadu kamionima napunjenim eksplozivom na štab marinaca SAD u Bejrutu i obližnju zgradu u kojoj su bili francuski vojnici poginuli 241 američki i 58 francuskih vojnika.

1983. Na akušerskoj klinici u Zagrebu rođena prva jugoslovenska beba iz epruvete.

Poginuli taoci u moskovskom pozorištu Dubrovka. Arhiv

1991. Predstavnici 19 zemalja potpisali na međunarodnoj konferenciji u Parizu u organizaciji UN-a mirovni sporazum radi okončanja 13-godišnjeg građanskog rata u Kambodži.

1993. U selu Stupni Do kod Vareša ekstremisti HVO-a počinili masakr. Zapaljeno je 50 kuća, ubijene i uhapšene desetine civila Bošnjaka. Haški tribunal osudio je 2006. zapovjednika HVO-a Ivicu Rajića na 12 godina zatvora.

1993. U Sarajevu počeo Prvi međunarodni filmski festival, simbolično nazvan Poslije kraja svijeta.

2001. Žalbeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo trojicu bosanskih Hrvata - Zorana, Mirjana i Vlatka Kupreškića, koji su u januaru 2000. bili nepravosnažno osuđeni za zločin u Ahmićima u aprilu 1993., ocijenivši da dokazi na kojima se temeljila prvostepena presuda nisu pouzdani.

2001. IRA objavila da počinje razoružavanje, a dva dana kasnije Velika Britanija ukinula četiri bezbjednosna punkta.

2002. Čečenski teroristi upali u moskovsko pozorište Dubrovka, uzeli oko 800 talaca i tražili povlačenje ruskih snaga iz Čečenije. Opsada pozorišta trajala je tri dana, nakon čega su ruski specijalci upali u pozorište i ubili 37 otmičara. Tom prilikom oslobođeno je 750, a poginulo 67 talaca, dok su sva zarobljena djeca ostala živa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.