GRAD KARAJU

Neredi u Iranu: Jedna osoba poginula, nekoliko povrijeđeno

Herikendi je naveo da je tokom sukoba jedan zatvorenik izgubio život od posljedica kamenovanja drugih zatvorenika

Iranska organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Norveškoj objavila je da su zatvorenici u 4. odjeljenju Centralnog zatvora Karaj pokrenuli pobunu. ILUSTRACIJA / TWITTER

A. O.

18.12.2022

Najmanje jedna osoba ja poginula, a više je povrijeđeno u neredima koji su jučer izbili u zatvoru u iranskom gradu Karaju, sjeveroistično od glavnog grada Teherana.

Glavni tužilac pokrajine Alborz Husejin Fazli Herikendi (Huseyin) izjavio je da je izbio sukob među zatvorenicima u odjelu gdje se drže prestupnici za drogu u Centralnom zatvoru Karaj, objavila je novinska agencija IRNA.

Herikendi je naveo da je tokom sukoba jedan zatvorenik izgubio život od posljedica kamenovanja drugih zatvorenika, dok je više osoba povrijeđeno. Sukobi su okončani intervencijom snaga sigurnosti, a Herikendi je naveo da je nekima od povrijeđenih pružena pomoć u zatvoru, dok su dvojica zatvorenika, čije je stanje bilo teško, prebačeni u bolnicu.

Iranska organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Norveškoj objavila je da su zatvorenici u 4. odjeljenju Centralnog zatvora Karaj pokrenuli pobunu.

Prema navodima organizacije, osuđenici su se pobunili nakon što je jedan od zatvorenika osuđenih na smrt premješten sa svog odjela na drugi odjel za izvršenje kazne.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.