MIČEL KLAIS

Belgijski "šerif" razotkrio je veliku aferu u EU: Uživa u tome što radi, a razotkrio je i veliku aferu fudbalskih klubova

On je najzaslužniji što je rasvijetljena korupcijska afera u koju su uključeni visokopozicionirani zvaničnici Evropske unije

Klaise: Njegova uloga je identična onoj američkog javnog tužitelja. Twitter

E. Ć.

20.12.2022

Jednu stvar bi evropski parlamentarci trebali znati o čovjeku koji pokreće optužbe o katarskoj trgovini gotovinom i utjecajem u srcu EU-a: on neće stati. 

Radi se o belgijskom istražnom sudiji Mičelu Kleisu (Michel Claise), koji je najzaslužniji što je rasvijetljena korupcijska afera u koju su uključeni visokopozicionirani zvaničnici Evropske unije, piše Politico.

Njegova uloga je identična onoj američkog javnog tužitelja. U subotu navečer, kada je policija upala u dom belgijskog europarlamentarca Marka Tarabelja (Marco Tarabella), bio je s Robertom Metsolom, predsjednicom Evropskog parlmenta.

Klais i njegov istražni tim su nastavili pretrese i zaplijenili 1.5 miliona eura u gotovini i uhapsili šest osoba koje se terete za korupciju, pranje novca i formiranje kriminalne organizacije. Među uhapšenima je donedavna članica grčke socijaldemokratske stranke PASOK i donedavna potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili. 


Uhapšeni se terete da su svoje političke pozicije zloupotrijebili za ostvarivanje katarskih interesa. Kaili negira ono što joj se stavlja na teret.

Osumnjičeni u ovoj aferi bi trebali biti vrlo zabrinuti s obzirom na to na kakvom je Klais glasu i kako je do sada radio. U briselskoj Palati pravde poznat je kao "šerif" zbog toga što je iznimno posvećen svom poslu, prenosi Politico.

Klais uživa u onome što radi, a navodno je, prenosi Politico, nakon jednog od uspješnih pretresa u slučaju korupcije u Evropskom parlamentu uzviknu "Bingo".

Njegova biografija djeluje kao da čitate o ulozi jednog od glavnih glumaca koji glumi tužitelja u borbi protiv kriminala. Za list "Le Soir" 2020. godine je govorio o detaljima iz privatnog života.

Tada je ispričao kako su ga mladi roditelji kao bebu ostavili u korpi u pekari njegove bake i djeda. To se desilo u Anderlehtu, predgrađu Brisela. Odrastao je rezajući hljeb svaki dan prije škole i trudio se da pročita što više knjiga. Otac nikada nije želio da bude dio njegovog života, a odnos s majkom je opisao kao "izuzetno teškim".

Inače, Klais je poznat i po slučajevima koji su vrlo osjetljivi, kao što je slučaj pranja novca u belgijskim fudbalskim klubovima, a koji je otkriven u istrazi nazvanoj "Operacija nula". To je operacija koja je potresla cijeli fudbalski svijet, a koja je otkrila isprepletenost belgijskog biznisa i politike.

Poznat je i po tome što ne mari za osjetljiva diplomatska pitanja. Pravi, kako ga je Politico nazvao, "belgijski šerif".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.