PET REGIJA

Poplave na Filipinima usmrtile šest osoba, 19 se vode kao nestale

Poplave su ugrozile područje na kojem živi oko 100.000 stanovnika, a na sigurno je premješteno oko 44.700 osoba smještenih u 27 evakuacijskih centara

Poplave na Filipinama. AP Photo / Aaron Favila

A. O. / Anadolija

26.12.2022

Najmanje šest osoba je poginulo, a hiljade su evakuirane na sigurno nakon obilnih kiša i poplava koje su tokom proteklog vikenda pogodile Filipine.

Državno vijeće za smanjenje rizika od katastrofa saopćilo je da se najmanje 19 osoba još uvijek vode kao nestali u poplavama koje su pogodile pet filipinskih regija.

Obilne kiše zabilježene su u pokrajinama Kamarines Sur (Camarines Sur) i Misamis Oksidental (Occidental), kao i u regijama Istočni Visajas (Visayas), Bikol (Bicol) i Sjeverni Mindanao.

Poplave su ugrozile područje na kojem živi oko 100.000 stanovnika, a na sigurno je premješteno oko 44.700 osoba smještenih u 27 evakuacijskih centara.

Filipinska meteorološka agencija PAGASA saopćila je da će hladni i topli vjetrovi i dalje donositi kišu Visayasu, Caragi, sjevernom Mindanau, poluotoku Zamboanga, Basilanu, Suluu, Tawi-Tawiju i Palawanu te su upozorili na moguće nove poplave i klizišta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.