DERUSIFIKACIJA

Čeličnom sajlom srušen kip ruske carice Katarine Velike u Odesi

Kip je vandaliziran nekoliko puta ove godine, a nepoznati napadači su ga posuli crvenom bojom

Kip Katarine Velike. Twitter

A. K.

30.12.2022

U Odesi je jučer srušen spomenik Katarini Velikoj, nakon odluke da se ukloni simbol višestoljetne ruske vladavine. Masivni kip ruske carice iz 18. stoljeća, koja je 1794. godine osnovala grad na Crnom moru na teritoriju zauzetom od Osmanskog Carstva, skinut je s postolja čeličnom sajlom.

Također su uklonjene figure četiri caričina miljenika i supruga koji su stajali oko postolja ispod njezinih nogu. Ukrajinska zastava podignuta je iznad postolja, dok je kip viđen kako leži na leđima ispred lokalnog historijskog muzeja.

Pozivi na rušenje spomenika pojavili su se u Odesi ubrzo nakon ruske aneksije Krima 2014., no tada su se lokalne vlasti i većina stanovnika protivile njegovom uklanjanju. Demontaža spomenika otkriva dramatičnu promjenu u pogledima Ukrajinaca na Rusiju od početka invazije u februaru.

Kip je vandaliziran nekoliko puta ove godine, a nepoznati napadači su ga posuli crvenom bojom, dok je neko sprejom ispisao "Katarina = Putin" na postolju.

U oktobru je Vladimir Putin, ruski predsjednik, sugerisao da bi uklanjanje spomenika bilo preradikalno čak i za one koje je nazvao "neonacistima" i rekao da služi kao podsjetnik da Odesa zapravo pripada Rusiji., dok je neko sprejom ispisao "Katarina = Putin" na postolju.

U oktobru je Vladimir Putin, ruski predsjednik, sugerisao da bi uklanjanje spomenika bilo preradikalno čak i za one koje je nazvao "neonacistima" i rekao da služi kao podsjetnik da Odesa zapravo pripada Rusiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.